Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

EU projektom Općini Neum dodijeljena planska dokumentacija iz oblasti  Civilne zaštite

U četvrtak 5. studenog u prostorijama Općine Neum upriličen je sastanak  načelnika Općine Neum,  dr. med. Živka Matuška i predstavnika službe za Civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Neum sa predstavnicima Asocijacije  za upravljanje rizicima (AZUR), u sklopu završnih aktivnosti projekta „EU za bolju civilnu zaštitu“.

U okviru projekta “EU za bolju civilnu zaštitu” za Općinu Neum izrađena je planska dokumentacija iz oblasti  Civilne zaštite i to: Procjena ugroženosti od požara, Plan zaštite od požara, Plan zaštite od prirodnih i drugih nesreća, Procjena ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća, te je i ustupljena i pripadajuća IT oprema : računala sa pratećom opremom i GIS baza.

Načelnik općine Neum, dr. med. Živko Matuško, ovom prilikom istaknuo je važnost sudjelovanja Općine Neum u ovom projektu.

„Izrada ovih  strateških dokumenata je od velikog  značaja za  prevenciju  i smanjenje rizika od  nesreća i prirodnih nepogoda, te pruža jasne i konkretne smjernice djelovanja CZ.“

Dodjelom ove opreme i planske dokumentacije općina Neum će značajno podići nivo zaštite stanovništva od nepogoda. Planska dokumentacija je urađena u skladu sa domaćim zakonodavstvom i EU standardima te je od strateškog značaja obzirom da su detaljno elaborirani rizici od poplava, zemljotresa, klizišta, požara, eksplozija, epidemije te planovi za zaštitu od istih.

Projektom „EU za bolju civilnu zaštitu“ povećati će se kapaciteti lokalnih zajednica, tj. općina, u aktivnostima smanjenja rizika od nesreća, te pružiti pomoć u razvoju traženih planova i analiza u skladu sa EU smjernicama, politikama i najboljim praksama.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/infoneum/public_html/neum.ba/wp-includes/functions.php on line 4757