Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

DANI MEDITERANA 2020.  NEUM: Raskoš i bogatstvo plodova Hercegovine u Neumu

U petak 7. kolovoza su u Neumu, u organizaciji Općine Neum, te uz suorganizatora Federalni agromediteranski zavod Mostar, te partnere manifestacije Interreg i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru. Službeno otvoreni 3. „Dani Mediterana Neum“.

Od petka do nedjelje, tim su povodom, u Ulici dr. Franje Tuđmana, postavljeni štandovi na kojima su se mogli pronaći specifični mediteranski poljoprivredni proizvodi, a sve u cilju boljeg prezentiranja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača s prostora regije, te stvaranje ambijenta za razvoj agroturizma, odnosno spajanje lokalnih proizvođača s domaćim i stranim turistima. Ovo je idealna prilika da se vidi sva raskoš i bogatstvo Hercegovine, te da se nabave neki od kvalitetnih prerađevina i proizvoda/plodova.

Pored lokalnih proizvođača, priliku za prezentaciju svojih proizvoda imali su i izlagači iz drugih gradova FBiH i RS, te Republike Hrvatske i Crne Gore. Posjetiteljima je pružena mogućnost da na jednom mjestu vide, kušaju i uživaju u plodovima koji ovu regiju čine posebnom, kao što su suhomesnati proizvodi, različite vrste sireva, grožđe, smokve, maslinova ulja, med, likeri, proizvodi i prerađevine od ljekovitog i aromatičnog bilja i sl.

Na svečanom otvorenju, upriličenom u petak, okupljenima se, u ime Agronomskog i prehrambeno-tehnološki fakulteta Sveučilišta u Mostaru,  obratio docent Jurica Primorac, a u ime organizatora, Općine Neum, načelnik dr. med. Živko Matuško, koji je i otvorio ovogodišnju manifestaciju.

Posjetitelji su, osim u bogatoj ponudi poljoprivrednih proizvoda, imali priliku uživati u prigodnom glazbenom programu u sklopu kojega su ove godine nastupili HKUD Lindžo Naum, Grupa „Kamen“, te klapa „Koluri“.