Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Neum pokreće inicijativu smanjenja upotrebe plastičnih proizvoda

Kako bismo sačuvali okoliš, Neum pokreće inicijativu smanjenja upotrebe plastičnih proizvoda. Obzirom da su plastični predmeti praktični i u primjeni gotovo svuda, a veliki dio njih koristimo samo jedanput i potom ih bacamo, to uzrokuje velike probleme za okoliš i zdravlje.
Zbog zahtjevnosti prikupljanja i reciklaže nužno je korištenje plastičnih predmeta, po mogućnosti, svesti na najmanju moguću mjeru, zato moramo raditi na prevenciji.
Načelnik ističe: „Poboljšali smo odvoz komunalnog otpada na ruralnom području (nabavljeno je novo vozilo za odvoz otpada i određeni broj kontejnera čime je poboljšana pokrivenost područja), postavljeni su kontejneri za odvojeno sakupljanje otpada u gradu i sklopljen ugovor o odvozu odvojeno sakupljenih materijala iz Neuma. Upravo u tom smjeru djeluje ova inicijativa, potičući sve nas da damo svoj doprinos očuvanju okoliša.”
Planirane aktivnosti obuhvaćaju područja poboljšanja sakupljanja otpada na području naše općine, uvođenje sustavnog odvojenog prikupljanja i odvoza određenih otpadnih tokova na reciklažu, te jačanje svijesti i promociju djelovanja na sprječavanju nastanka otpada.
Ovo je tek dio aktivnosti koje idu u smjeru poboljšanja upravljanja otpadom u našoj Općini, a koje se provode u sklopu projekta “Integrirano upravljanje otpadom i sprječavanje morskog otpada”, kojeg financira njemačka Vlada a implementira giz.
Sve ove aktivnosti imaju za cilj smanjiti pritisak na deponiranje otpada na odlagalištu, čime se ujedno i djeluje na troškove postupanja s otpadom.
Važnost ovog projekta za Neum prepoznali su i u HVK Jadran. Članovi kluba i treneri od danas će, u svrhu promocije podizanja svijesti o prednostima odvojenog sakupljanja i recikliranja otpada, posjetiti ugostiteljske objekte. Nadamo se da će oni u svom poslovanju pokušati smanjiti korištenje plastike i tako pridonijeti zaštiti i očuvanju okoliša.
Turizam je osnovna djelatnost na kojoj počiva razvoj Neuma, a očuvani okoliš preduvjet je koji privlači goste.
Projekt “Integrirano upravljanje otpadom i sprječavanje nastanka morskog otpada na zapadnom Balkanu” provodi se u regionalnoj suradnji u zemljama Jadranske regije, implementira ga giz a financira Vlada Savezne Republike Njemačke. Vrijednost projekta je 3.500.00,00 eura, a planirano vrijeme trajanja projekta je do 2022. godine.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/infoneum/public_html/neum.ba/wp-includes/functions.php on line 4757