Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Održana eko akcija čišćenja neumskog podmorja

Ronioci Hrvatskog ronilačkog kluba Neum (HRK) u nedjelju su 28.6. organizirali akciju čišćenja neumskog podmorja od raznog otpada koji je, čovjekovom nebrigom, dospio u more. Akcija je provedena u zaljevu Neum-Klek. Na ugodnih 22 Celzijevih stupnjeva, koliko je iznosila temperatura mora, u svega nekoliko sati ovi vrijedni ronioci su iz mora izvadili zavidan dio morskog otpada koji se sastojao uglavnom od staklenih i plastičnih predmeta.

Dio je to dm-ove inicijative ”ZAJEDNO” u sklopu koje je nabavljeno ronilačko odijelo i 10 kanti za smeće. Kroz DM-ovu inicijativu ZAJEDNO  za bolje sutra želi se podignut svijest o važnosti brige za okoliš s posebnim naglaskom na zaštitu mora, ribljeg fonda i ostalih životinjskih vrsta u zaljevu Neum-Klek, koji su posebno ugroženosti upravo zbog prisutnosti i izloženosti plastičnom i ostalom otpadu.

Sudjelovalo je oko 30 vrijednih ronioca iz ronilačkih klubova iz Hercegovine i  Hrvatske. Osim domaćina HRK Neum, svoj doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji dali su ŠREK Vidra Ljubuški, Leut Mostar, Leut Blace, Periska Ploče, SEUH Mostar, Buško blato Livno, Timun Gradac, Granična policija, te Lučka kapetanija.

Akcija je organizirana u jednom zajedničkome cilju, očuvanju najvrjednijeg bogatstva, koji je preduvjet za turizam, opstanak i razvoj Neuma. Izazovan je Neum mnogima po ljepoti i čistoći svoga mora koje se odlikuje dugim i toplim ljetima i kratkom i blagom zimom, te pripada u red primorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana.

Ovo je ukupno petnaesta godina kako HRK Neum, ponajviše svojom zaslugom i njegovanjem odnosa s prijateljskim klubovima iz RH BiH, organizira eko akcije čišćenja ovog najvažnijeg prirodnog resursa Neuma. Pokrovitelj ove akcije je općina Neum i dm-drogerie markt, a svoj doprinos dala je i Turistička Zajednica HNŽ.