Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje utjecaja koronavirusa na neumsko gospodarstvo

Druga sjednica Povjerenstva za suzbijanje utjecaja koronavirusa na neumsko gospodarstvo je održana 22. travnja 2020. Sami zadatak Povjerenstvo je analizirati i pratiti posljedice, koje nastanu u svim granama gospodarstva, te predlagati mjere za ublažavanje negativnih efekata.

Povjerenstvo se izjasnilo kako su štete nastale na neumsko gospodarstvo vezane za ugostiteljske i smještajne objekte, te trgovinu nemjerljive, te se na lokalnoj razini ne može puno ostvariti. Konstatirano je da čak i nakon više od mjesec dana od proglašenja stanja nesreće u Federaciji i Županiji od strane viših razina Vlasti nisu donesene konkretne mjere za pomoć gospodarstvu. Čeka se na Federalni zakon koji još nije usvojen, a ni Županijska Vlada se još nije očitovala po tome pitanju.

Dogovoreno je da Općina za svoja potraživanja dok traje koronavirus neće utuživati nikoga, te će se omogućiti obročno plaćanje bez kamata. Za sve one koje potražuju socijalnu pomoć se intervenira, te se dijele humanitarno prehrambeni paketi i novčana pomoć. Općina je u sklopu svojih mogućnosti, osigurala određena financijska sredstva za pomoć radu dječjeg vrtića.

Općina potiče ažuriranje Registra poljoprivrednih proizvođača i osnivanje novih RPG-ova kroz konkretne mjere. Općina Neum će  zajedno s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uz propisane procedure realizirati projekt „Proljetna sjetva“. Druga mjera koju Općina Neum planira realizirati, skupa s Vladom HNŽ-a je kroz projekt biljne proizvodnje, dok treću mjeru općina planira realizirati kroz potporu animalne proizvodnje na području općine Neum.

Načelnik dr. Živko Matuško u svom obraćanju Povjerenstvu je naglasio kako je osnovni zadatak zaštita ljudi i zdravlja. Gospodarska aktivnost, koja je svedena na minimum, napravila je ogromne štete na svim područjima. Potrebno je tražiti rješenje, ali i zaštititi ljude. U tome smislu, potrebno je tražiti od države pomoć turizmu, trgovini i ugostiteljstvu. Istaknuto je nezadovoljstvo zbog nereagiranja vlasti na ekonomsku krizu koja nas je sve zahvatila.

Općina analizira mjere kako pomoći gospodarstvenicima u okvirima svojih mogućnosti. Preporuča se gospodarstvenicima da ne otpuštaju radnike, te da prate mjere viših razina vlasti.

Jedan od zahtjeva poduzetnika je bilo da mogu raditi na renoviranju svojih objekata zbog pripreme za turističku sezonu, te se nadaju da će se Stožer na idućoj sjednici očitovati o popuštanju mjera.

Zaključak Povjerenstva je da situacija nije optimistična, te da će nam trebati velika pomoć države, pogotovo u očuvanju radnih mjesta.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/infoneum/public_html/neum.ba/wp-includes/functions.php on line 4757