Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Nastavak suradnje između GIZ-a i Općine Neum: „Integrated Waste Management & Marine Litter Prevention in the Western Balkans“ (Marine Litter) project

U sklopu projekta „Integrated Waste Management & Marine Litter Prevention in the Western Balkans“(Marine Litter)/„Integrirano gospodarenje otpadom i sprječavanje morskog otpada na zapadnom Balkanu“ (Morski otpad), koji provodi i financira GIZ u BIH, Općina Neum, Razvojna agencija Nera i JP Komunalno Neum  su aktivno  uključeni od veljače 2019. godine, te su u navedenom periodu  održani brojni sastanci sa predstavnicima GIZ-a, radionice, kao i studijsko putovanje primjera dobre prakse u Koln, te međunarodna radionica „Prevencija morskog otpada“ u Ulcinju u Crnoj Gori.

Osim studijskih putovanja svakako su bitna stavka i nabava vozila za odvoz komunalnog otpada kao i „balirka“ za PVC otpad, koja se na korištenje i upravljanje daje neumskom Komunalnom poduzeću, GIZ je nabavio i dostavio 15 zelenih otoka za odvojeno prikupljanje otpada, 25 metalnih kontejnera za mješoviti otpad, te 25 žutih kontejnera za PET ambalažu.

Ovim aktivnostima, Općina Neum, među prvim u svom okruženju, započinje sa sustavom odvojenog prikupljanja otpada, a sa ciljem da se taj sustav u budućnosti u potpunosti razvije.

GIZ-ov projekt Marine Litter provodi se u regionalnoj suradnju u zemljama Jadranske regije. Vrijednost projekta je 3.500.00,00 eura. Planirano vrijeme trajanja projekta je do 2022.