Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

IZVJEŠĆE O PODUZETIM MJERAMA I RADNJAMA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE NEUM

Stožer civilne zaštite općine Neum okviru svojih zakonskih ovlasti donosi zapovjedi i preporuke, provodi zapovjedi i preporuke županijskog i federalnog stožera civilne zaštite oko pojave i širenja koronavirusa (COVID-19).

Stožer je 19. 03. 2020. godine proglasio stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID -19) za područje općine Neum i stavio sve općinske službe, pravne subjekta i druge institucije na raspolaganje stožeru u cilju sprječavanja širenja korona virusa.

Sukladno zapovjedi županijskog stožera civilne zaštite osigurani su trijažni punktovi sa sanitarnim upitnicima prije ulaska u zdravstvenu ustanovu, i opremljena posebna ambulanta za prijem pacijenata sa simptomima korona virusa.

Policijska stanica Neum provodi kontrolu osoba kojima su izrečene mjere samoizolacije,i drugih izdanih zapovjedi od općinskog, županijskog i federalnog stožera civilne zaštite.

Stožer civilne zaštite općine Neum donio odluku o radnom vremenu trgovinskih radnji, u kojim se radno vrijeme ograničava do 17:00 sati, kao i zabranu rada za sve trgovinske radnje nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima izuzev kioska za promet tiska, pekarskih radnji i ljekarni čiji se rad ograničava na vrijeme od 07:00 do 10:00 sati.

Stožer civilne zaštite općine Neum zapovjedio je Crvenom križu Neum da formira mobilni tim za pružanje pomoći za starije i nemoćne osobe sa prostora općine Neum.

Prema zapovjedi JP „Komunalno“ Neum vrši češći odvoz smeća, nadležna veterinarska stanica vrši dezinfekciju javnih ustanova, a vatrogasna jedinica pranje ulica i trotoara.

S obzirom na specifičan geografski položaj Neuma te lošiju prometnu povezanost s ostatkom države financijske potrebe Općine Neum su u vrijeme nesreće izazvane koronavirusom iznimno visoke. Trenutno je Neum opterećen čestim dolascima iz unutrašnjosti države, te nam svaki taj dolazak predstavlja potencijalnu opasnost u širenju virusa na područje Općine Neum.

Trenutno u izolaciji na području općine Neum imamo osobe koje su imale kontakte sa oboljelima iz SKB Mostar, sa oboljelima iz Konjica, kao osobe koje su bili u kontaktu sa članovima obitelji preminule ženske osobe iz općine Ilidža. Nad svim ovim osobama se provode stroge mjere samoizolacije.

Stožer civilne zaštite poziva stanovnike općine Neum da se pridržavaju svih izdanih zapovjedi i preporuka, i snažno preporučuje da se zbog složene epidemiološke situacije ne koriste vikend objekti i stanovi za odmor za osobe koje nemaju prebivalište u Općini Neum.
Pozivamo sve građane ukoliko primijete kršenje izdanih zapovjedi, iste odmah prijave nadležnim ustanovama.

Zapovjednik stožera CZ
Živko Matuško, dr. med.