Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Prepoznata važnost očuvanja podmorja na području općine Neum

Općina Neum je prepoznala važnost u očuvanju okoliša i prirode, te sve veće napore ulaže u zaštitu svojih prirodnih ljepota. Svaki dan sve je više projekata usmjerenih prema tome cilju, na što smo kao općina izuzetno ponosni.

Neum, kao jedina općina u BiH s izlazom na Jadransko more, ima izuzetnu turističku vrijednost te iz godine u godinu bilježi sve veći rast i potražnju smještajnih kapaciteta. To dovodi do pojačanog stvaranja otpada, što iziskuje velike napore općine u očuvanju i zaštiti prirodne ljepote i biološke raznolikosti neumskog akvatorija. Sa svrhom zaštite prirodnog bogatstva i biološke raznolikosti mora, a u sklopu ekološke kampanje Zajedno, inicirane od strane poduzeća DM drogerie markt BiH d.o.o., prepoznata je važnost projekta „Čišćenje neumskog podmorja“ na području općine Neum.

„Važnost očuvanja pozitivnih i ekoloških vrijednosti nadilazi okvire naše lokalne zajednice, te zahtjeva uključivanje svih zainteresiranih aktera. Stoga nam je izuzetno drago što je DM prepoznao naše želje i htijenje, jer realizacija ovakvih projekata je teška bez podrške društveno odgovornih poduzeća. U suradnji s DM-om lakše nam je koračati do zajedničkog cilja, a to je povećanje svijesti o važnosti brige o okolišu i životnoj sredini. Čisto morsko podmorje je uvjet za uspješnu ljetnu turističku sezonu“, naglašava Načelnik općine Neum dr. med. Živko Matuško. Kroz DM-ovu inicijativu ZAJEDNO  za bolje sutra podignut će se svijest o važnosti brige za okoliš s posebnim naglaskom na zaštitu mora, ribljeg fonda i ostalih životinjskih vrsta u zaljevu Neum-Klek, koji su posebno ugroženi upravo zbog prisutnosti i izloženosti plastičnom i ostalom otpadu.

Projekt obuhvaća akciju čišćenja neumskog podmorja, nabavu kanta za otpad na plaži poluotoka Kleka, kao i nabavku ronilačkog odijela.

Inače, već četrnaest godina zaredom pod organizacijom ronilačkog kluba Neum i uz pomoć općine Neum održava se eko akcija čišćenja ovog najvažnijeg prirodnog resursa Neuma, na kojoj sudjeluje veliki broj ronioca. U Neumu se susreću klubovi od Splita i Dubrovnika sa klubovima iz BiH, svi sa istim ciljem očuvanja i zaštite mora od zagađenja otpadom. Općina Neum skupa sa Razvojnom agencijom „Nera“ se sve više uključuje u ekološke projekte.

Uključivanje ovog projekta u širi koncept društveno odgovornog ponašanja prema prirodi zasigurno će se omogućiti kvalitetnije provođenje svih mjera zaštite i čišćenja podmorja.

Također, kroz aktivnosti projekta  pokušat će se apelirati na  svijest o važnosti zaštite i brige za more i okoliš, kako bi  se prevenirala zagađenja u budućnosti.