Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Suradnja GIZ-a i Općine Neum: „Integrated Waste Management & Marine Litter Prevention in the Western Balkans“ (Marine Litter) project

U četvrtak 12. prosinca 2019. godine u Općini Neum održan je radni sastanak suradnika na  projektu „Morski otpad“, na kojem su sudjelovali predstavnici Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ) i predstavnici općine Neum na čelu sa Načelnikom, dr. Živkom Matuškom, kao i predstavnici Razvojne agencije Nera i  JP Komunalno Neum.

Cilj sastanka bio je detaljno predstaviti aktivnosti vezane uz projekt „Integrated Waste Management & Marine Litter Prevention in the Western Balkans“(Marine Litter)/„Integrirano gospodarenje otpadom i sprječavanje morskog otpada na zapadnom Balkanu“ (Morski otpad).

U navedeni projekt,  koji provodi i financira GIZ u BIH, Općina Neum, Razvojna agencija Nera i JP Komunalno Neum  su aktivno  uključeni od veljače 2019. godine, te su u navedenom periodu  održani brojni sastanci sa predstavnicima GIZ-a, radionice, kao i studijsko putovanje primjera dobre prakse u Koln.

Kao jedna od značajnijih aktivnosti  projekta, izvršena je nabava vozila za odvoz komunalnog otpada kao i „balirka“ za PVC otpad, koja se na korištenje i upravljanje daje neumskom Komunalnom poduzeću.

Sljedeće aktivnosti na projektu su: nabava 15 zelenih otoka za odvojeno prikupljanje otpada, 25 metalnih kontejnera za mješoviti otpad, te 25 žutih kontejnera za PET ambalažu, te kampanja podizanja svijesti građana o bitnosti očuvanja okoliša i odvojenog prikupljanja otpada i dr.

Ovim aktivnostima, Općina Neum, među prvima u svom okruženju, započinje sa sustavom odvojenog prikupljanja otpada, a sa ciljem da se taj sustav u budućnosti u potpunosti razvije.

Načelnik općine Neum, dr. Živko Matuško, ističe zadovoljstvo realiziranim projektom, te navodi : „Nadam se dobroj suradnji i u budućnosti, zahvaljujem se GIZ-u. Općina Neum će nastaviti razvijati komunalnu infrastrukturu.“

Inače, GIZ-ov projekt Marine Litter provodi se u regionalnoj suradnju u zemljama Jadranske regije. Vrijednost projekta je 3.500.00,00 eura. Planirano vrijeme trajanja projekta je do 2022.