Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

OTVOREN IV. KONGRES O KATASTRU U BiH

Geodetsko društvo Herceg Bosne organiziralo je IV. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH gosp. Marinka Čavare. Kongres se održava od 29. do 31. listopada  u Grand hotelu Neum u Neumu.

Ovogodišnji Kongres obuhvatio je oko 300 sudionika, što domaćih što stručnjaka iz regije, a svečano ga je otvorio gosp. Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja.

Nazočne je, u ime načelnika općine Neum dr. Živka Matuška pozdravio njegov pomoćnik, gosp. Vicko Jogunica te svim sudionicima poželio ugodan boravak i produktivan rad.

Četiri su temeljna registra na kojima počiva administrativni sustav svake uređene države. To su registar osoba, adresni registar, katastar nekretnina i zemljišna knjiga. Podaci ovih registara nezamjenjiva su osnova za svakodnevni rad različitih organa vlasti, banaka, javnih poduzeća, odvjetnika, notara i drugih subjekata čiji bi rad bio gotovo nemoguć bez tih podataka. U modernim društvima registri su povezani na način da se podaci iz jednog registra automatski preuzimaju u drugi iz matičnog registra. Temeljne odrednice kongresa su ova četiri registra i njihovo povezivanje. Ideja Geodetskog društva Herceg Bosne je da se kroz Kongres dadne dodatni impuls za rad na digitalizaciji i povezivanju registara u Bosni i Hercegovini.

Kongres je osmišljen da kroz najnovija dostignuća na polju zemljišne administracije svim zainteresiranim pruži uvid u aktualno stanje katastra i zemljišne administracije, kako na području BiH, tako i u zemljama okruženja.

Za zabavni dio programa zaslužni su bili iz HKUD Lindžo Neum, koji su ispraćeni gromoglasnim pljeskom publike.