Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

AKCIJA ČIŠĆENJA NEUMSKOG AKVATORIJA

U području Neumskog akvatorija ovih dana se provodi monitoring morskog otpada.
Dio je to projekta „Promocija upravljanja morskim otpadom i najboljih praksi u Jadranskom području“ koje provode MAP (Mediteranski Akcijski plan) ured za BiH u suradnji s Institutom za hidrotehniku Sarajevo kroz Program Ujedinjenih nacija za okoliš.
Održivost samog projekta podržala je i općina Neum koja se aktivno uključila u projektne aktivnosti te omogućila projektnom timu realizaciju terenskih aktivnosti.
U tome kontekstu, u utorak 29. listopada se održao prvi dio monitoringa morskog otpada koji je obuhvatio područje neumskih plaža, te sastanak s roniocima i kapetanom kako bi se dogovorile daljnje aktivnosti za srijedu 30.listopada. Realizacija drugog dijela monitoringa obuhvatila je površinu i dno mora do dubine od 13m. Lokalitet čišćenja morskog dna obuhvatio je plaže hotela Zenit i hotela Sunce. Na ugodnih 19 Celzijevih stupnjeva, koliko je iznosila temperatura mora, ronioci su izvadili zavidan dio morskog otpada koji se sastojao uglavnom od staklenih i plastičnih predmeta.
Prilika je ovo da se ukaže na određene lokalne probleme u ovoj oblasti široj zajednici, koja se bavi upravljanjem mediteranskim područjem.
Cilj projekta je poboljšanje i smanjenje zagađenja morskog okoliša uzrokovanim otpadom.
Rezultati provedenog monitoringa biti će dostavljen u jedinstvenu bazu podataka, koja je kreirana za mediteranske zemlje od strane Programa Ujedinjenih nacija.