Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sastanak s mješovitim povjerenstvom za praćenje provedbe ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske

U Neumu su se u četvrtak 24. listopada u prostorijama općine Neum sastali načelnici općina Neum, Ravno i Slano s članovima mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima.

Tom su prigodom načelnici susjednih općina ovome Povjerenstvu iznijeli probleme s kojima je stanovništvo ovoga područja svakodnevno suočeno tijekom sezone, a to su višesatna čekanja na graničnim prijelazima.

Ulazak Hrvatske u EU donio je BiH problem s granicom, budući da BiH sada izravno graniči s EU. Stanovništvo u pograničnim područjima se od prvog dana susreće s problemom prelaska preko granice, izdavanjem pograničnih propusnica te strožijim kontrolama prilikom odlaska na posao i obavljanja svakodnevnih obaveza. U cilju olakšavanja i rasterećenja ovih problema mješovito povjerenstvo za praćenje provedbe ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima je granične prijelaze za pogranični prostor privremeno (tijekom ljetne sezone) prekategorizirao u granične prijelaze za međunarodni promet putnika, čime se uvelike olakšao suživot ljudi s obje strane  granice.

Budući da su općine Neum, Ravno i Slano općine koje se razvijaju prvenstveno kroz turizam, višesatno čekanje na graničnim prijelazima im nikako ne ide u prilog.

Stoga su načelnici zatražili od mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima da razmotre mogućnost produživanja otvaranja navedenih malograničnih prijelaza.

Današnjim sastankom nastojalo se podsjetiti na probleme ovdašnjeg stanovništva,  a sve u cilju pronalaska nekog trajnijeg rješenja.