Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

U NEUMU POTPISAN MEMORANDUM O SURADNJI KATASTARSKIH I KARTOGRAFSKIH AGENCIJA ZAPADNOG BALKANA

Neum je ovih dana domaćin XII. Regionalne konferencije o katastru i infrastrukturi poslovnih podataka na temu „Uloga katastarskih i kartografskih agencija u procesu uspostavljanja implementacije infrastrukture prostornih podataka“.

Na konferenciji je svečano potpisan Memorandum o suradnji katastarskih i kartografskih uprava/agencija Zapadnog Balkana te prezentiran rezultat regionalne Studije o katastru i infrastrukturi prostornih podataka.  Ispred Vlade HNŽ-a sudionicima konferencije se obratio Veselko Čerkez, koji je istaknuo kako su dosadašnji rezultati regionalne suradnje i regionalnih konferencija vidljivi kroz stečena iskustva u unaprjeđenju institucionalnog i organizacijskog okvira za katastarske planove i registriranje vlasničkih prava.

„Ovakve konferencije potiču sve sastavnice sustava na daljnji predani rad o ostvarenju vizije optimalne regionalne suradnje nacionalnih kartografskih i katastarskih institucija i što djelotvornijeg realiziranja zajedničkih projekata“, zaključio je Čerkez. Nazočne je pozdravio i načelnik općine Neum dr. Živko Matuško istaknuvši zadovoljstvo i čast što je Neum domaćin ove prestižne konferencije.

XII. Regionalnu konferenciju je svečano otvorila Hanka Mušinbegović, pomoćnica ministra prostornog uređenja i predstavnica Vlade Federacije BiH.  „Vlada Federacije BiH kontinuirano podržava i u budućnosti će nastaviti podržavati geodetske projekte  u sektoru zemljišne administracije koje Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove provodi u suradnji sa svojim partnerima. Stvaranje modernog i kvalitetnog okvira za nadzor zemljišne administracije predstavlja osnovu pripremnog razvoja bilo koje zemlje, a usklađivanje tog okvira sa europskim standardima važan je korak BiH na putu k približavanju Europskoj Uniji“, istaknula je Mušinbegović.

Za glazbeni dio programa zadužena je bila neumska grupa Ad Libitum, koja je svojim izvedbama oduševila nazočne.

Inače, Konferencija osim ravnatelja agencija za kartografiju i katastar iz regije Zapadnog Balkana okuplja i predstavnike međunarodnih organizacija koje financiraju donatorske i kreditne projekte i aktivnosti. Konferencija se održava od 4.-6. rujna 2019. u kongresnoj sali Grand hotela Neum, a pod organizacijom Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Agencije za kartografiju i katastar zemalja Zapadnog Balkana.