Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA NEUM

Povodom Dana općine Neum i proslave blagdana zaštitnice neumske župe – Gospe od Zdravlja, u  Neumu je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Neum. Svečana sjedica je održana u petak 23. kolovoza 2019.u dvorani Grand hotela Neum s početkom u 19,45 sati.

Na samom početku, prije svečane sjednice, predstavnici općinske vlasti, udruge branitelja proizašlih iz Domovinskog rata  i uvaženi gosti su položili vijence i zapalili svijeće na Spomen Obilježju za sve nestale,umrle i poginule branitelje s područja Općine, te je upriličeno i misno slavlje.

Svečanu sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Vinko Sentić te iskoristio priliku pozdraviti sve nazočne vijećnike, predstavnike Crkve, a posebno branitelje i predstavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te stranačke dužnosnike i prestavnike zakonodavnih i izvršnih vlasti susjednih općina i gradova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Između ostalih, svečanoj sjednici su nazočili i Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda parlamenta Federacije BiH i zamijenik predsjednika Skupštine HNŽ-a, Darijana Filipović zastupnica u Zastupničkom domu PS BiH i dopresjednica HDZ-a BiH, Željko Raguž predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH i zastupnik u saboru RH, Branko Bačić predsjednik Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru, Josip Brkić zamjenik ministara vanjskih poslova BiH i međunarodni tajnik HDZ-a BiH, Nikola Dobroslavić župan dubrovačko-neretvanski,  Donko Jović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Slađan Bevanda ministar unutarnjih poslova HNŽ-a, Oliver Soldo ministar branitelja u Vladi HNŽ-a, i dr., te brojni gradonačelnici i načelnici prijateljskih gradova i općina.

Prigodno izvješće povodom Dana općine Neum iznio je načelnik Neuma dr. Živko Matuško. Načelnik Matuško je u svom izvješću iznio sve kulturne manifestacije koje podupire općina Neum, uspjehe neumskih športskih klubova, te razvojne i gospodarske projekte koji su obilježili proteklo razdoblje. Jedan od većih projekata s kojim se uskoro kreće u realizaciju je izgradnja nove zgrade Općine. „Urađeno je idejno rješenje i zaključen ugovor o izradi glavnog projekta, kao i ugovor o geotehničkom istraživanju. Nadamo se da će projektna dokumentacija uskoro biti gotova i da ćemo do kraja sljedećeg mjeseca imati i građevinsku dozvolu, čime ćemo stvoriti preduvjete za početak radova na novoj zgradi Općine.“, istaknuo je načelnik.

Nadalje, u svom izvješću, između ostalog, naveo je da je zaključen ugovor za radove na izgradnji veterpolo igrališta Neum i pratećih objekata na lokaciji „Pijaca“, te da se ulazi i u novu fazu radova uređenja Spomen obilježja u Neumu. U tijeku je izgradnja vodovodne mreže za gospodarsku zonu Dubrava. Realiziran je projekt rekonstrukcije dijela tlačnog cjevovoda Kozarica – Hutovo u duljini 6440 metara. U tijeku je i izgradnja sekundarne kanalizacijske mreže u Primorskoj i Zagrebačkoj ulici, te spoj glavnog kolektora s kolektorom iz HR. „Sve su to samo neki od brojnih projekata koji ukazuju da se u općini Neum konstantno radi na poboljšanju“, zaključio je Matuško svoj opširni izvještaj.

Nazočnima su se obratili i Neumljanima srdačno čestitali Dan općine i blagdan Gospe od Zdravlja ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović, dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović, zastupnik u HS Branko Bačić, i načelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić.

„Neum itekako u skorijoj budućnosti čekaju jako povoljni vjetrovi“, istaknuo je u svom govoru ministar Donko Jović, te vjeruje da su neumske vlasti to prepoznale, te je na njima da realiziraju i učine Neum ne samom turističkom destinacijom nego i Općinom ugodnog življenja.

Svečanost obilježavanja Dana općine i blagdana Gospe od Zdravlja s nekoliko glazbenih točaka upotpunili su Marin Previšić i članovi HKUD Lindžo Neum. Nakon završetka sjednice nastavljeno je zajedničko druženje uz svečanu večeru.