Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

24. HRVATSKI GLAZBENI FESTIVAL – NEUM U ZNAKU TRADICIJE I ETNO GLAZBE

Proteklog vikenda Neum je bio u znaku tradicije i etno glazbe. Završeno je još jedno izdanje Hrvatskog glazbenog festivala koji je prethodnih dana općinu Neum držao u vrhu medijske pozornosti.

Festival je to koji je jedinstven po mnogočemu – od neumske rive na kojoj se održava do glazbenog izričaja koji njeguje. Osigurava da mlađi naraštaji ne budu lišeni tradicijske glazbe hrvatskog naroda. Ovogodišnje 24. izdanje Etnofesta okupilo je brojna glazbena imena iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su na plaži hotela Zenit privukli veliki broj gostiju iz političkog, kulturnog i vjerskog života. Političke predstavnike hrvatskog naroda predvodio je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, te brojni ministri i politička delegacija. U ime domaćina okupljenom mnoštvu se s par prigodnih riječi obratio načelnik Neuma dr. Živko Matuško te iskoristio priliku da javno svim Neumljanima čestita Dan općine i blagdan Gospe od Zdravlja.

Mnogobrojna publika nije krila oduševljenje ovogodišnjim izvođačima čije je nastupe ispraćala gromoglasnim pljeskom. Muško dio publike posebno je „zapalio“ nastup popularnih The Frajle, dok je mlađi dio uživao u nastupu Mie Dimšić, nove velike nade na hrvatskoj glazbenoj sceni. Ni ona sama nije krila oduševljenje gostoprimstvom Neumljana, te je dugo udovoljavala brojnim obožavateljima za pokoju fotku i malo razgovora. Mnogi glazbenici već dugi niz godina rado dolaze i iznova nastupaju na Etnofestu. Rekord u nastupima uvjerljivo pripada Liviu Morosinu, koji je tu od samih početaka, već 24.godine te u šali zna reći da „je u Neumu sigurno zaslužio grobno mjesto“.

I preostali izvođači su imali zapažene nastupe, a publika je ove godine osim navedenih imala priliku čuti i izvedbe popularnog Jasmina Stavrosa, Dalmatina, Trio Gušta, Alke Vuice, Željka Krušlina Kruške i Latina, Dražena Žanka, Zdravka Škendera, Đuke Čaića, Brune Krajcara, Trio Gušta, klape Nostalgija, Maria Rucnera i Mladena Burnaća, Lea, Ivice Šeperić, Filmmusicorkestra, pučke pjevačke skupine Bukovica i Daria Plevnika, Lee, Ine Tadića i Ljilje Petković, Etno duo Goge i Željka, Gorana Škerlepa, Tihomira Krstičevića i Frane Bašića.

Po završetku programa sudionici festivala i brojni gosti druženje su nastavili u ljetnoj bašti hotela Zenit, gdje se u pjesmi i plesu uživalo do dugo u noć, a gdje su se mogli čuti komentari brojnih glazbenih zvijezda kako s nestrpljenjem isčekuju veliko 25. izdanje Etnofesta.