Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

“Na krilima svjetske slave” – OD NEUMA DO JUVENTUSA

Kad spomenete Neum, vjerojatno vam je prva asocijacija more, ljeto… mali primorski grad u BiH koji oživi tijekom sezone, i grčevito se bori da postane jedna od vodećih turističkih destinacija. Ali u zadnje vrijeme, postoji nešto drugo po čemu Neum postaje prepoznatljiv na ovim terenima, a to je sport. Neum ima najupornije sportske klubove i nevjerojatnu mladost. Malo je mjesta koje među tako malo stanovnika skrivaju toliko talenta i stručnosti.  Vaterpolo – HVK Jadran Neum, ponosni simbol ovoga grada, koji ove godine slavi 25 godina postojanja, i nogomet, koji je baš kao i vaterpolo, od ničeg stvorio nešto. I svi oni talenti koji su iznjedrili iz njih. A Bogu hvala, imamo ih. Zna to i svijet zahvaljujući našoj sugrađanki Doris Bačić koja je iz jednog malog Neuma došla do Juventusa. Zamislite koji je trud i rad trebao da se ova djeca sama izbore za svoje mjesto pod sportskim nebom. Zato je njihov uspjeh, a naš ponos, još veći.

HNK NEUM – mali, a veliki!

Hrvatski nogometni klub Neum je sa svojim pravim djelovanjem kao klub započeo 2009., i  od tada niže uspjehe. Danas je izrastao u respektabilan klub sa cca. 100tinjak polaznika škole nogometa. Ono što je HNK Neum u ovo malo vremena postigao, malo se koji klub može pohvaliti. Od značajnijih trofeja izdvajaju prvu sezonu 2010., kada predpioniri generacije 1998./99. osvajaju drugo mjesto što ih je dovelo do državne završnice gdje su, nakon poraza od Veleža, osvojili drugo mjesto. Zatim sezona 2012./13. kada kadeti generacije dječaka 1996./97. osvajaju prvenstvo Prve lige FBiH što je ujedno i najveći uspjeh omladinskog nogometa u Neumu. Također u sezonama 2017./18. pioniri U14 rođeni 2003./04. osvajaju prvo mjesto u drugoj ligi FBiH – Jug sa 18 pobjeda u isto toliko utakmica i ulaze u društvo najboljih momčadi Hercegovine. U posljednjoj sezoni 2018./19. generacija 2003./04. pravi veliki podvig te osvajaju prvenstvo u prvoj sezoni i to sa 10 i 13 bodova ispred HŠK Zrinjskog i FK Velež, a ispred ostalih poput Čapljine, Čitluka, Rame i drugih razlika je bila 25 i više bodova prednosti. Seniori u sezoni iza nas 2018./19. ostvaruju najbolji plasman a to je četvrto mjesto u drugoj ligi FBiH – Jug, koja se igra na federalnom nivou, te finale kupa HNŽ gdje osvajaju drugo mjesto.

Iz HNK Neum ističu da su ponosni na postignuća i svu svoju djecu. Nedavno je kapetan pionira, Nikola Krešić, bio pozvan u kamp reprezentacije BiH, najmlađe reprezentativne selekcije u državi. Tako je on, zajedno s igračima iz Premijer lige i drugih vrhunskih klubova, našao svoje mjesto pokraj 20 drugih najboljih igrača iz BiH. Kvalitetu neumskog kluba prepoznao je i veliki Hajduk, koji je, zahvaljujući trudu i zalaganju voditelja neumske škole nogometa Ivanu Matiću, s Neumom u proljeće 2018. potpisao ugovor o poslovno – sportskoj suradnji, koji uključuje niz stručnih aktivnosti iz područja nogometa i procesa rada s mlađim uzrasnim kategorijama. Na taj način se djeci iz Neuma omogućilo da lakše i jednostavnije uđu u svijet nogometa, a nekoliko njih je već postiglo značajne uspjehe i  u dresu Hajduka.  Tomislav, Ivan, Bruno, Mihael, Marin, Nikola, Patrik, Vinko…samo su neka od djece kojima se pružila takva prilika.

Ovo je veliko priznanje za mali, a veliki klub, i čitavu općinu Neum. Još jedan dokaz i putokaz da se uz pravi rad i veliko odricanje može i iz malog Neuma doći do velikih postignuća. Naravno, puno težim putem, no onda je i uspjeh još veći. Najbolji primjer za to je Doris.

Grande Doris!

Dorisini počeci startaju u Neumu. U ono vrijeme, Doris se priključila ekipi, kao jedina djevojčica, i postigla ono čime se malo tko može pohvaliti. Nije to bilo nimalo jednostavno. Mnogo znoja, puno truda i najviše volje! „Kad radiš nešto što voliš, onda to obavljaš s lakoćom“, ističe Doris.

Kao jedina djevojčica u klubu, dečki su je u Neumu uvijek štitili i rado prihvatili u ekipu. Najviše iskustva i napretka, što se tehnike tiče, je ostvarila radom u SFK Sarajevo, uz trenere Samira Hurema i Esada Ibrahimovića, koji su joj ugradili pobjednički mentalitet, i dali dodatni vjetar u leđa. Za Doris su se otimali najbolji klubovi kao što su Chelsea, Bayer Leverkusen, a nakon dresa SFK 2000 Sarajeva put ju je odveo do Arsenala, zatim švedskog FC Rosengarda, do ljeta na Islandu, te jedne sezone u Anderlechtu s kojim je osvojila prvenstvo i kup te se kvalificirala u Ligu Prvaka, prvi put nakon 20 godina. Londonski klub bio je jedna od nogometnih stepenica koje su Doris vodile u redove “Stare dame” u Torinu, a dio ekipe ovog kluba postala je u srpnju prošle godine. Već prve sezone s Juventusom je osvojila naslov prvaka, a u cijelom prvenstvu primili su samo osam golova. Zajedno s muškom ekipom prvenstvo su slavili na travnjaku terena Allianz Stadiona, gdje joj je Mandžukić osobno čestitao na trofeju i zaželio puno sreće i sljedeće sezone. „Bio je to stvarno izuzetno, nezaboravan trenutak, nešto što ću pamtiti cijeli život“- uvjerena je Doris.

Osim što brani vrata Juventusa, Doris je iznimno ponosna što čuva i vrata hrvatske nogometne reprezentacije, te svaki veliki trenutak u karijeri slavi u zagrljaju sa svojom zastavom. „Nema veće časti nego igrati za svoju zemlju. Taj osjećaj se ne može opisati“, tvrdi Doris. Upravo na utakmici između Hrvatske i Engleske, gdje su pretrpjele poraz od 3:0, su skauti Arsenala i uočili njezin talent i borbenost.

Postavši dio Juventusa ostvarila je svoj životni san. Brojni treninzi po kiši, suncu i ledu, ozljede, operacije i odricanja su je doveli na sami vrh.  Zamislite, cura iz Neuma, bok uz bok s velikanima nogometa kao što su Mario Mandžukić i Christiano Ronaldo. Može li Neum dobiti bolju reklamu u svijetu? Teško! Još kad smo svjedoci kako je slava nije niti malo promijenila, da je to i dalje ona Doris zaraznog osmjeha, tako jednostavna a tako posebna, onda smo još ponosniji. Jer ostati svoj u ovome surovom svijetu najteži je zadatak.

Iako već nekoliko godina živi u inozemstvu, Doris tvrdi da samo Neum smatra svojim domom. „Uvijek ga nosim sa sobom gdje god da igram i gdje god da nastupam. Nema ljepšeg mjesta na Zemlji za mene.“

Ono što je Neum naučio je zajedništvo. Uspjeti sam u ovome sportu je nemoguće. Kada je ekipa složna, sve je jednostavno. HNK Neum, prije svega, želi izgraditi poštene ljude, kojima je zajedništvo na prvome mjestu. Kroz igru ih naučiti pravim i istinskim ljudskim vrijednostima. Kako biti fer na terenu, ali i izvan njega. Biti skroman, a složan. Kao rezultat svega toga, slijede pobjede i trofeji.

Čestitamo HNK Neum, i hvala vam što ste nam podarili ovu posebnu djecu koja će graditi neke bolje svjetove. Želimo da vam se i dalje otvaraju vrata velikih klubova, na ponos svima nama.  Hvala Doris, što si najbolji ambasador općine Neum u svijetu!