Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

„Ivanjski krijesovi“ u neumskom zaleđu

Tradicionalna manifestacija „Ivanjski krijesovi“ održana je u subotu 22.lipnja pod organizacijom domaćina HKUD Hutovo.

Okupljanje kulturno umjetničkih društava, nositelja tradicije, iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te gostiju iz Rumunjske započelo je u 19h ispred mjesne škole, odakle je nakon zajedničkog fotografiranja mimohod predvođen puhačkim orkestrom „Seljačka sloga“ iz Trebižata krenuo prema mjestu održavanja manifestacije, platou ispred župne crkve Krista Kralja u Hutovu, gdje ih je dočekao veliki broj posjetitelja.

Nazočne je ispred općine Neum pozdravio načelnik  Živko Matuško, a okupljenom mnoštvu se obratio i dubrovački gradonačelnik Mate Franković. Obojica su u svojim govorima istaknuli zadovoljstvo njegovanja tradicije starih hrvatskih običaja, posebno folklora koji je uvelike pomogao očuvanju hrvatskog identiteta, te obećali svoju daljnju potporu. Njihovoj nesebičnoj potpori posebno se zahvalio župnik Hutova don Anđelko Planinić. Načelnik Matuško i Franković su zajedno sa članovima HKUD Hutovo položili vijence i zapalili svijeće za žrtve Domovinskog  i II. svjetskog rata.

Veliki broj članova kulturno umjetničkih društava, kao i sami mještani, te zadovoljna publika učinili su da Hutovo zablista u punom sjaju i veselju.