Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

NEUM DOMAĆIN MEĐUNARODNE STRUČNE KONFERENCIJE „OD LOKACIJE DO DESTINACIJE“

U sklopu  Europskog tjedna održivog razvoja u Neumu se jučer održala Međunarodna stručna konferencija pod nazivom „Od lokacije do destinacije“. Riječ je o stručnoj manifestaciji čiji je organizator Regionalna agencija za razvitak Hercegovačko-neretvanske županije i udruga Ex Ponto Mostar, te suorganizator općina Neum, a sve pod pokroviteljstvom  predsjednika Vlade Hnž-a dr.Nevenka Hercega.

Ispred općine Neum nazočnima se obratio načelnik dr. Živko Matuško koji je istaknuo zadovoljstvo time što je naš grad domaćin ovoga događaja. Neum kao turistička destinacija iz dana u dan raste, a načelnik se se pohvalio brojkom od oko milijun noćenja godišnje. Prepoznate su kulturne i povijesne znamenitosti neumskog zaleđa, koje će doprinijeti još većem porastu neumske ponude.

Konferenciju je u ime Vlade HNŽ-a službeno otvorio ministar  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u HNŽ-u Donko Jović. „Hercegovačko-neretvanska županija je ovom konferencijom ali i nizom drugih događaja organiziranih ovih dana, postala dio velike europske obitelji koja ima za cilj poticati i učiniti vidljivim aktivnosti, projekte i događaje koji promiču održivi razvitak i njegove globalne ciljeve“, rekao je ministar Jović dodavši i to kako regija Hercegovina odavno ima svoje mjesto na turističkoj karti Europe i svijeta.

Cilj konferencije je brendiranje regije Hercegovine kao krajnje turističke destinacije predstavljanjem njezinih turističkih kapaciteta, prirodnih ljepota i povijesnih znamenitosti.

Sama konferencija obuhvatila je tri panela. „Turistička destinacija: upravljanje i brendiranje“ na čelu sa moderatoricom Josipom Teržić i panelistima Marijana Galić ispred  Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Kristina Nuić Prka kao predsjednica Hrvatskih vodiča u RH, te Goran Rihelj,vlasnik i glavni urednik vodećeg turističkog portala u Hrvatskoj HrTurizam.hr. Panelisti su složni da  u turizmu glavni fokus mora biti autentičnost.

Prof.dr. Mirjana Miličević bila je moderatorica panela „Od lokacije do destinacije“, gdje se skupa sa predsjednicom udruge „Visit Blidinje“ Marijom Vukoje, ravnateljem JU Vjetrenica Nikšom Vuletićem i Milenom Šijan iz „Nature & Adventure“ iz Splita dotaknula problematike prirode, zaštićenih područja i održivosti turizma u njima. Neum kao općina ima potencijala, od kupališnog turizma, vjerskih svetišta, povijesnih znamenitosti do krških fenomena, te se kao takav čini najidealnija turistička destinacija u Hercegovini. „Ima i zaleđe i more, što nijedna općina u cijeloj Bosni i Hercegovini nema“ ističe prof.dr. Miličević, inače voditeljica centra za EU integracije i projekte SUM-a.

Završni panel obuhvatio je temu „Mediji i  oglašavanje u turizmu“ gdje su moderator Ivica Đuzel i panelisti Goran Milić, Ilko Barbarić i Adnan Burazerović složni oko toga da ni sustav ni prometna izoliranost nisu prepreka održivosti turizma, nego da treba znati iskoristiti mogućnosti društvenih mreža i besplatnih reklama.

Inače, Europski tjedan održivog razvitka već se petu godinu za redom obilježava u više od 30 europskih zemalja.