Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

 ODRŽANA AKCIJA ČIŠĆENJA NEUMSKOG PODMORJA

Ronioci Hrvatskog ronilačkog kluba Neum (HRK) u nedjelju su 26.5. organizirali akciju čišćenja neumskog podmorja od raznog otpada koji je, čovjekovom nebrigom, dospio u more. Akcija je provedena na lokacijama plaža Grand hotela Neum, hotela Sunce, hotela Zenit i odmarališta „Poštari“.

Sudjelovalo je oko 40 vrijednih ronioca iz ronilačkih klubova iz Dalmacije i Hercegovine. Osim domaćina HRK Neum, svoj doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji dali su REK Hvidra Split, RK Dubrovnik, RK Neretva iz Metkovića, SEUH Mostar, ATJ Lučko, ERK Leut Blace, ERK Periska Ploče, RK Buško jezero Livno i ŠREK Vidra Ljubuški, te Granična policija.

U svega nekoliko sati ovi vrijedni ronioci su iz mora izvukli zaista veliku količinu raznog otpada.

Osim čovjeka, kao glavnog krivca za ovakvu situaciju u neumskom podmorju, veliku ulogu ima i rijeka Neretva iz koje za vrijeme maestrala u maleni akvatorij dolazi različit otpad.

Neum je prepoznatljiv po ljepotama i čistoći svoga mora, te pripada u red pomorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana. Upravo u tome cilju, održavanju ovog najvrijednijeg neumskog bogatstva, provedena je i sama akcija.

Ovo je ukupno četrnaesta godina kako HRK Neum, ponajviše svojom zaslugom i njegovanjem odnosa s prijateljskim klubovima iz RH i BiH, organizira eko akcije čišćenja ovog najvažnijeg prirodnog resursa Neuma.

Pokrovitelj ove akcije je općina Neum, a svoj doprinos su dali i Turistička Zajednica HNŽ, Grand Hotel Neum, Hotel Sunce i Hotel Zenit.