Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

OBILJEŽEN POČETAK RADOVA NA SANACIJI DIJELA REGIONALNOG VODOVODA

U Neumu je, u subotu 15.prosinca, obilježen početak radova i prezentiran projekt Sanacija tlačnog vodoopskrbnog sustava CS Kozarica – VS Hutovo dužine 6440 metara,  trase koja je dio presječenog vodoopskrbnog sustava Gabela-Hutovo-Dubrovačko primorje-Neum.

Svečanosti, čiji su domaćini bili Općina Neum na čelu s načelnikom Živkom Matuškom i J.P. “Komunalno Neum”d.o.o. na čelu s direktoricom Ljubom Golužom, nazočili su ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Tomislav Ćorić sa suradnicima, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić,  ministar u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović, kao i načelnici susjednih općina iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Načelnik Općine Neum Živko Matuško izrazio je zadovoljstvo početkom ovog izuzetno važnog projekta te pritom zahvalio na pomoći Republici Hrvatskoj, istaknuvši kako je i ovaj projekt dokaz izvrsne suradnje s Republikom Hrvatskom, ali i sa sa susjednim općinama u Hrvatskoj. Direktorica J.P. “Komunalno Neum” d.o.o. Ljuba Goluža, u svojoj je prezentaciji naglasila izuzetnu važnost ulaganja u sustave presječene državnom granicom te specifično važnost sanacije sustava Gabela-Hutovo-Neum kao takvog.

„Ratifikacijom Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom ostvareni su preduvjeti za potpisivanje pojedinačnih prekograničnih ugovora vodovodnih poduzeća i njihovih osnivača. Temeljem ovog Ugovora su J.P.”Komunalno Neum” d.o.o. i Općina Neum u prosincu prošle godine s Gradom Dubrovnikom, Općinom Dubrovačko primorje, Općinom Janjina, Općinom Mljet, Općinom Ston, Općinom Trpanj, Općinom Župa dubrovačka i „Vodovodom Dubrovnik“ d.o.o. potpisali  Provedbeni ugovor o isporuci/prihvaćanju vode te je dogovoreno i sufinanciranje izgradnje zajedničkih objekata za sustave koji su ili će biti zajednički građeni“, kazala je Goluža.

Ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić rekao je kako se projektom vodoopskrbnog sustava presječenog državnom granicom, koji je iznimno važan, rješavaju veliki problemi područja i s jedne i s druge strane granice. „Naša odluka da idemo u financiranje ovog projekta je stoga bila jednoglasna i upravo zato ovaj i svaki drugi ovakav projekt u budućnosti imat će našu financijsku potporu“, istaknuo je, između ostalog, ministar Ćorić.

„Voda ne treba poznavati granicu, voda treba ljudima i s jedne i s druge strane granice“ naglašava direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te dodaje da projekt sanacije jamči sigurnu opskrbu ljudima kako u Neumu tako i u općini Dubrovačko primorje.

„Ovo je jedan izvanredan projekt, projekt koji je dokaz dobre i uspješne prekogranične suradnje“, istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Sanacija regionalnog vodovoda Gabela-Neum, poddionica od CS Kozarica do VS Hutovo u dužini 6440 m profila DN 400 projekt je vrijednosti nešto više od osam milijuna kuna, sufinanciran je grant sredstvima Republike Hrvatske, a rok za završetak radova je dva mjeseca.