Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

MEDITERANETUM – projekt revizije zaštite botaničkog rezervata u Neumu-Kleku

MEDITERANETUMU ponedjeljak (5.3.2018.)  je u prostorijama općine Neum održan informativni sastanak na kojem su, od strane predstavnika UNEP-a ,detaljno predstavljeni ciljevi i aktivnosti projekta „Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini“ čiji je glavni cilj proširenje mreže zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini. Sastanku su uz  Načelnika općine Neum, dr. Živka Matuško, nazočili predstavnici Općine Neum, OV Neum, Razvojne agencije „Nera“ , predstavnici UNEP-a, organizacije Cener21, te udruge Neretva Delta  Forum.

Projekt nastoji zaštititi 9 novih prirodnih područja, među kojima je i Mediteranetum, botanički rezervat u Neumu, na poluotoku Kleku. Naime,  Zakonom o zaštiti prirode SRBiH od 5. veljače 1965. godine područje je proglašeno-  botaničko floristički rezervat „Mediteranetum“ u Neum-Kleku.  

 Kroz projekt „Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini“  će se izraditi potrebni strateški dokumenti, te istraživanjima utvrditi postoje li i danas elementi za zaštitu ovog područja, nakon čega nadležno tijelo Županije donosi akt o proglašenju i kategoriji zaštićenosti.

Projekt financira Globalni fond za životnu sredinu, a bit će realiziran putem projekta organizacije UN za životnu sredinu /UNEP/ u suradnji s nadležnim ministarstvima i općinama. Trajanje projekta je 36 mjeseci, tj. do konca 2019.-godine.

Za potrebe ovog projekta Općinsko Vijeće Neum je imenovalo posebno Povjerenstvo za praćenje i nadzor aktivnosti na području općine Neum vezano za inventarizaciju, valorizaciju, izradu studije izvodljivosti,  javno zagovaranje te izradu zakonskih rješenja za predloženo područje Posebni botanički rezervat „Mediteranetum“, čiji je predsjednik Nikša Čamo, kao predstavnik OV Neum, a Povjerenstvo ima svoje predstavnike i iz Općine, mjesne zajednice, nevladinog sektora te neumske Razvojne agencije „Nere“ koji će biti uključeni u provedbu projekta.

Bitno za spomenuti je i da prema novijim podacima Bosna i Hercegovina  je zemlja s najnižim postotkom zaštićenih prirodnih područja u Europi, a Federalnim zakonom o zaštiti prirode iz 2013.- godine, je naloženo da se za sva zaštićena područja koja su proglašena u nekadašnjoj SFRJ provede  revizija , tj. proces utvrđivanja postoje li još uvijek vrijednosti na zadanom području za zaštitu istog.

{rokbox album=|mediteranetum| title=|Mediteranetum| thumbcount=|2|}images/vijesti/2018/mediteranetum/*{/rokbox}