Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Projekt IRENE – U Neumu rekonstrukcija i postavljanje LED rasvjete u ulici Kralja Tomislava, Ruđera Boškovića i Zagrebačkoj

Projekt IRENEU sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. odobren je projekt „IRENE- Interregional Renewable & Energy efficiency network„ čija provedba traje 30 mjeseci, točnije od 1. srpnja 2017. do 31. prosinca 2019. godine.

Glavni cilj projekta IRENE je zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom u CBA za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru”.

Projektom je planirano ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sustava i 1 solarnog sustava na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

Konkretno, za Neum je predviđena izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete, tj. izgradnja i postavljenje LED rasvjetnog sustava u ulici Kralja Tomislava, te zamjenu postojećih sa LED svjetiljkama u ulicama: Ruđera Boškovića i djelu Zagrebačke.

Dodanu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 eura, od čega 1.628.447,00 eura predstavlja programsko sufinanciranje.

Osim ZADRE NOVE kao vodećeg partnera, na projektu u ulozi partnera su Zadarska županija, Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH, Grad Mostar, Eko Centar DELFIN i Općina Tivat. Korisnici sredstava u BiH su Općina Neum i Općina Jablanica.

Za implementacijske aktivnosti projekta za općinu Neum zadužena je Razvojna agencija „Nera“. „IRENE“ je svojevrsni prošireni nastavak projekta „CB-GREEN“, koji je završen 31.03. 2017.god., u sklopu kojeg je postavljena LED rasvjeta na šetnici Surdup I, i izvršena zamjena postojećih sa LED svjetiljkama uz duž obale, kao i postavljen prvi testni solarni rasvjetni sustav na poluotoku Kleku, izrađen Akcijski plan energetske učinkovitosti općine Neum i niz drugih aktivnosti.

{rokbox album=|irene| title=|Projekt IRENE| thumbcount=|3|}images/vijesti/2018/irene/*{/rokbox}


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/infoneum/public_html/neum.ba/wp-includes/functions.php on line 4757