Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Održan Dan zdravlja u Neumu

Održan Dan zdravlja u NeumuU ponedjeljak, 20. 11.2017., u Neumu je održan Dan zdravlja, u sklopu kojeg je za 65 žena sa područja općine Neum omogućen besplatni mamografskih pregled, mjerenje tlaka, šećera iz krvi i edukativno predavanje.

Mobilni mamograf bio je lociran ispred Doma zdravlja Neum, dok su se predavanje i mjerenje tlaka i šećera odvijale u prostorijama Doma zdravlja. Uvijet za pregled bila je blagovremena prijava, te su prednost imale žene sa navršenih 40 godina i dalje, bez prethodnih onkoloških liječenja, tj. pregled nije bio namjenjen pacijentima  kojima je već prije dijagnosticiran karcinom dojke.

Dan zdravlja u Neumu se provodi u okviru projekta “Osnaživanje zdravlja žena u BiH” podržanom od JDC/Susan G.Komen , udruga “Novi Pogled” Mostar u suradnji sa OO Zajednicom žena HDZ BIH “Kraljica Katarina Kosača” Neum.

Pregledi su rezultat Race for the Cure-Šetnje/trke za ozdravljenje koja se svake godine  održava početkom desetog mjeseca u Sarajevu. Cilj projketa “Osnaživanje zdravlja žena u B iH” je izmedju ostalog i podizanje svijesti o važnosti redovitih pregleda i preventivnih mjera ,kako bi se što ranije dijagnosticirao i tretirao karcinom dojke.

„Karcinom dojke je i dalje tabu tema u našem društvu, i naše iskustvo govori da žene i dalje treba osvještavati i educirati. Zanimljivo je da je većini žena koje su se danas naručile u Neumu – ovo prvi mamografski pregled.   No, i današnji odaziv i velika zainteresiranost žena u Neumu, tako i u drugim mjestima,  pokazuje da bi žene radile češće pregled da im je dostupan. „ – kazala je Nela Hasić, regionalna direktorica WHEP-a(program osnaživanja zdravlja žena).

Maja Memić, predsjednica udruge „Novi pogled“ preporučila je svim oboljelim ženama da se jave u udrugu. „Osim stručne pomoći i podrške koja se dobije u udruzi, u grupama je također i lakše komunicirati i ispoljiti emocije. Rak treba liječiti i psihički i fizički.“ – poručila je gđa Memić.

{rokbox album=|zdravlje| title=|Održan Dan zdravlja u Neumu| thumbcount=|5|}images/vijesti/2017./dan_zdravlja/*{/rokbox}