Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Održana radionica „CO-INNOVATION: Zajedničkim radom stvarati bolju budućnost“

CO-INNOVATION 2017.Po pokroviteljstvom gosp. Vlade Leke, hotela „International“ i tvrtke „HUP-ZAGREB“ d.d. u Zagrebu je 6. i 7. studenoga održana radionica „CO-INNOVATION: Zajedničkim radom stvarati bolju budućnost“.

Radionici su uz gradonačelnika Mostara i Širokog Brijega, te načelnika općina: Čitluk, Livno, Grude, Ljubuški, Posušje, Tomislavgrad, Čapljina, Stolac i Ravno sudjelovali i predstavljali našu općinu Neum načelnik dr.med Živko Matuško i pomoćnik Josip Njavro dipl.oec. Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić se na kratko pridružio sudjelovateljima izrazivši zadovoljstvo odzivom Hercegovačkih gradonačelnika, načelnika i njihovih suradnika istaknuvši kako je ova radionica izvrstan primjer kojim Republika Hrvatska, kao članica EU, i grad Zagreb kroz svoje znanje i iskustvo mogu pomoći općinama u Hercegovini u poticanju i razvoju gospodarstva kreiranjem novih i inovativnih projekata kojim bi efikasnije dolazili do financijskih sredstava posebno kada su u pitanju razni EU fondovi.

Radionica je za cilj imala uspostavljanje i promoviranje suradnje i povezivanja stručnjaka, te razmjenu znanja i iskustava s dionicima važnim za odabrana poslovna područja, radi brže transformacije strategija gradova/općina u konkretne inovativne projekte, kako bi se učinkovito odgovorilo na potrebe građana i unaprijedila kvaliteta života, te osigurao održiv urbani razvoj. Radionica je bila usmjerena k izradi strateških inicijativa iz odabranih poslovnih područja (zaštita voda, zaštita spomenika kulture, socijalna zaštita, turizam, mjere potpora poduzetnicima i start-upovima) koje mogu biti podloga za pripremu programa i projekata te podloga za planiranje proračuna odnosno izvora financiranja.

Očekivani rezultati radionice su razrađene odabrane konkretne inicijative i prijedlozi rješenja bazirani na inovacijama i novim tehnologijama temeljem primjera i iskustava grada Zagreba, sagledane mogućnosti povezivanja i korištenja zajedničkih resursa vezano za područja zaštite voda, prometa, transporta, mobilnosti, IT tehnologije i dr. (ekosustav uključenih gradova/općina), te prezentirane mogućnosti sufinanciranja projekata: pregled dostupnih programa i fondova Europske unije ili drugih dostupnih izvora.

Kako bi sve proteklo u u najboljem redu i na visokoj profesionalnoj razini pobrinuo se Inicijalni odbor: Anka Đurić, Vlado Leko, Ljubo Grizelj i Mirjana Zubak, na čemu im se srdačno zahvaljujemo, kao i svim stručnjacima koji su svoja znanja i iskustva kroz ovu dvodnevnu radionicu podijelili s nama.