Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

NEUM: Održana završna prezentacija projekta „CB-GREEN“

NEUM: Održana završna prezentacija projekta „CB-GREEN“U petak, 24. ožujka 2017. godine, u Neumu je održana završna prezentacija projekta „CB-GREEN, Prekogranično-zeleno, obnovljivo i energetski učinkovito umrežavanje“. Navedeni projekt odabran je za sufinanciranje u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013. S provedbom je započeo 1.travnja 2015. i provodi se do 31.ožujka 2017. godine.

Okupio je dionike dviju država – Hrvatske i Bosne i Hercegovine i provodio se na području dvijunžupanija: Zadarske i Hercegovačko-neretvanske županije. Radi postizanja zajedničkog projektnog cilja – zaštititi i očuvati okoliš te potaknuti uporabu održivih izvora energije – udružilo se šestero partnerskih institucija i organizacija. Vodeći partneri: Grad Zadar za RH i Općina Neum za BH stranu, te partneri: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Grad Mostar, Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu REDAH i Udruga „Eko-Zadar“, te kao pridruženi suradnik udruga Mare Nostrum iz Neuma.

Na prezentaciji su predstavljeni rezultati  projekta ukupno vrijednog 499.066,54 EUR. Organizirane su brojne radionice na temu energetske učinkovitosti, formiran je tim za energetsku učinkovitost u Općini Neum i Gradu Mostaru i Gradu Zadru, i izrađen je Akcijski plan energetske učinkovitosti za Općinu Neum, te Akcijski plan energetske učinkovitosti Grada Mostara i Grada Zadra koji svojim smjernicama predviđaju uštedu energije od 20 % u javnom sektoru,  do 2020.-e godine. Najveći rezultati projekta CB-GREEN su izgradnja nove LED i solarne javne rasvjete u Neumu i u Zadru. Konkretno, u Neumu je  postavljen novi  LED rasvjetni sustav na šetnici Surdup I, izvršena zamjena postojećih svjetiljki sa LED svjetiljkama u ulici dr. Franje Tuđmana, te je postavljena solarna javna  rasvjeta na poluotoku Kleku.

Na završnoj prezentaciji projekta „CB-GREEN“ ,  u svom uvodnom obraćanju načelnik Općine Neum, dr. Živko Matuško,  zahvalio je svima koji su svojim sudjelovanjem pridonijeli uspješnoj implementaciji ovog projekta.

„Hvala projektnom timu, svim partnerima i naravno komisiji Delegacije EU koji su nam omogućili provedbu ovog projekta, s kojim sada Neum ima postavljenu novu LED i solarnu javnu rasvjetu na 3 lokacije. Nadamo se da je ovo tek početak uspješne prekogranične suradnje i realizacija vrijednih projekata “- kazao je načelnik Matuško.

Nazočnima se obratio i Massimo Mina, šef Operativnog odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju u Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini koji je istaknuo bitnost nedavno usvojenog Zakona o energetskoj učinkovitosti.

„ U Bosni i Hercegovini  ima jako puno prostora za projekte energetske učinkovitosti.  Drago mi je da je nedavno usvojen Zakon o energetskoj učinkovitosti. „

Javnosti se obratila i glavna savjetnica Grada Mostara, gđa. Radmila Komadina, te direktor Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH , Ivan Jurilj.

Ono što su svi partneri istaknuli jeste činjenica da se projekt CB-GREEN  nastavlja dalje kroz druge projekte, a neki su već uspješno aplicirani.

CB-GREEN

CB-GREEN

{rokbox album=|cbgreen| title=|NEUM: Održana završna prezentacija projekta „CB-GREEN“| thumbcount=|10|}images/vijesti/2017./cbgreen2/*{/rokbox}


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/infoneum/public_html/neum.ba/wp-includes/functions.php on line 4757