Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Prošireni tim projekta CB-GREEN na studijskom putovanju u Austriji

Prošireni tim projekta CB-GREEN na studijskom putovanju u AustrijiČlanovi i članice partnerskih organizacija na projektu CB-GREEN; Cross-Border – Green, Renewable & Energy Efficiency Network, članovi/ce timova za energetsku učinkovitost partnera (EE timovi) i predstavnici/e partnerskih institucija boravili su od 10.10. do 13.10.2016. na studijskom putovanju u Austriji.

Studijsko putovanje, kojim se zaokružuju dosadašnje edukacije i razmjene znanja održane u sklopu ovog projekta, obuhvatilo je obilazak dviju lokacija koje su primjer dobre prakse u dobivanju energije iz obnovljivih izvora, te prijem u Vladi austrijske savezne republike Štajerske u Grazu.

Radni posjet Energetskom parku u gradu Bruck an der Leitha 11.10.2016. uključio je obilazak postrojenja centralnog sustava za grijanje i hlađenje na biomasu, kao i obilazak vjetroparka, te elektrane za proizvodnju bioplina iz organskog otpada. Ova je elektrana osnovana od strane 12 dioničara 2000. godine, u rad je puštena 2004., a od 34.000 tona organskog otpada godišnje proizvede se 5.200.000 metara kubičnih bioplina, 3.300.000 metara kubičnih biometana i 34.000 metara kubičnih fertilizatora koji se koristi u poljoprivredi.

Za posjeta Tehnološkom centru Gössing 12.10.2016. sudionici/e studijskog putovanja upoznali su se s modelom decentralizirane proizvodnje energije koja je u Europi postala poznata pod nazivom „gusinški model“, a riječ je o proizvodnji „zelene“ toplinske i električne energije, te bioplina, iz lokalno dostupnih sirovina – biomase, životinjskog izmeta i Sunčeve energije. 1990. godine lokalne su vlasti Gössinga donijele stratešku odluku o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora reagirajući time na činjenicu godišnje potrošnje energije ovog okruga u vrijednosti od oko 35 milijuna eura. Danas Gössing proizvodi dva puta više energije u odnosu na svoje potrebe, a u sektoru energetike u ovom je okrugu ukupno otvoreno više od 1.000 novih radnih mjesta.

Sudionike/ce studijskog putovanja 13.10.2016. u sjedištu Vlade Štajerske u Grazu primili su Stefan Börger zadužen za odnose s javnošću, Christa Eisner zadužena za međunarodne odnose s državama i regijama područja jugoistočne Europe i Johannes Steinbach iz Ureda Vlade Štajerske za vanjske poslove. Ovom su prilikom razmijenjena iskustava na području održive energetike.

{rokbox album=|austrija| title=|Prošireni tim projekta CB-GREEN na studijskom putovanju u Austriji| thumbcount=|8|}images/vijesti/2016/cb-green11/*{/rokbox}

CB-GREEN

CB-GREEN