Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE: Održane radionice „EU direktive na polju energije i usklađenost s lokalnim propisima“ i „Provođenje energetskog obračuna – Smanjenje gubitka topline na objektima“

CB GREENDana 20.09.2016. održan je drugi set radionica pod nazivom „EU direktive na polju energije i usklađenost s lokalnim propisima“ i „Provođenje energetskog obračuna – Smanjenje gubitka topline na objektima“. Prva radionica namijenjena je upravljačkim strukturama u tijelima javne uprave, a druga stručnom osoblju u tijelima javne uprave. Radionice su održane u prostorijama gradske vijećnice Grada Mostara u prisustvu predstavnika tijela javna uprave, Grada Mostara, općine Neum, relevantnih ministarstava, znanstvene zajednice, te stručnog osoblja iz javnih i privatnih poduzeća, vrtića, osnovnih i srednjih škola s područja grada Mostara i HNŽ/K.

Moderator radionice bio je g. Darko Knezović, voditelj tima za energijsku učinkovitost Grada Mostara. Predavanja su održale gđa. Džana Jusufović, diplomirani inženjer arhitekture i gđa. Samra Prašović, diplomirani inženjer strojarstva u ime tvrtke CETEOR, koja je angažirana za potrebe održavanja ovih radionica. Gđa. Jusufović održala je predavanje na temu važeće EU zakonodavstvo i usklađenost s domaćim zakonodavnim okvirom, te energetsko certificiranje objekata unutar radionice „EU direktive na polju energije i usklađenost s lokalnim propisima“, a gđa. Prašović na temu tipologija objekata prema periodu gradnje, materijalizacija objekata i usklađenost postojećeg fonda zgrada s važećim tehničkim propisima unutar radionice „Provođenje energetskog obračuna – Smanjenje gubitka topline na objektima“.

Cilj radionica je pružiti sveobuhvatni pregled tematike energijske učinkovitosti/efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te primjenu specifičnih znanja u javnom sektoru, a sve potkrijepljeno primjerima iz prakse. Nakon provedene edukacije očekuje se da će ciljne skupine, a uzimajući u obzir dosadašnja iskustva i razinu kompetencija, steći dodatna znanja i tehnike za uspješno provođenje nacionalnih, entitetskih, županijskih i lokalnih energetskih politika, a sve u svrhu postizanja definiranih ciljeva na svim razinama.

Radionice su organizirane unutar projekta „CB-GREEN – Prekogranično, zeleno i energetski učinkovito umrežavanje“ financira EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013, a provode 6 partnerskih organizacija koje djeluju na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 499.066,54 EUR, odnosno 253.104,60 EUR za aktivnosti u BiH. Cilj projekta je zaštititi i očuvati okoliš, te potaknuti uporabu održivih izvora energije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Zadarskoj županiji kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energijskoj učinkovitosti/efikasnosti (EE) i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije (OIE) u javnom sektoru.

CB-GREEN projekt je osobito u skladu s pravilima EU koje snažno promiču očuvanje prirode, energijsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Podizanje svijesti o globalnim problemima okoliša, EE informiranja, izravna smanjenje emisija gasova staklene bašte (CO2 i drugih) kroz implementaciju novih EE i OIE tehnologija i održivog razvoja EE politika, su snažne preporuke EU kojima projekt CB-GREEN doprinosi.

Za vise informacija, molimo kontaktirajte:

Općina Neum                     
  Grad Mostar 
 Mario Matić, voditelj EE tima    Darko Knezović, voditelj EE tima
 Adresa: Kralja Tomislava bb, Neum    Adresa: Hrvatskih branitelja 2, Mostar
e-mail: ee-infodesk@neum.ba   e-mail: ee.info@mostar.ba

S poštovanjem!

Vicko Jogunica
Projekt menadžer

{rokbox album=|cbgreen| title=|Održane radionice „Upravljanje energijom u lokalnoj zajednici“ i „Energijska učinkovitost/efikasnost i indikatori korištenja energije“| thumbcount=|5|}images/vijesti/2016/cb-green7/*{/rokbox}

CB-GREEN

CB-GREEN