Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Održane radionice „Upravljanje energijom u lokalnoj zajednici“ i „Energijska učinkovitost/efikasnost i indikatori korištenja energije“

CB GREENDana 06.09.2016. održane su dvije radionice pod nazivom „Upravljanje energijom u lokalnoj zajednici“ i „Energijska učinkovitost/efikasnost-EE i indikatori korištenja energije“. Prva radionica namijenjena je upravljačkim strukturama u tijelima javne uprave, a druga stručnom osoblju u tijelima javne uprave. Radionice su održane u prostorijama gradske vijećnice Grada Mostara u prisustvu predstavnika tijela javna uprave, Grada Mostara, općine Neum, relevantnih ministarstava, znanstvene zajednice, te stručnog osoblja iz vrtića, osnovnih i srednjih škola s područja grada Mostara i HNŽ/K.

Prisutnima se u ime Grada Mostara obratila glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina i istakla važnost upoznavanja javne uprave i javnosti općenito o pitanjima energetske učinkovitosti/efikasnosti i štednje energije uzimajući u obzir izazove stakleničkih plinova s kojim se stalno susrećemo i koji su danas jako aktualni, te predstavnik REDAH-a Admir Logo, koji je rekao nešto više o samom projektu. Prof. dr. Aleksandar Knežević i Doc. dr. Azrudin Husika u ime CETEOR-a su prisutne poučili i zainteresirali predavanjima na temu upravljanje energijom i gospodarski razvoj, energetski zaokret u BiH i energetsko planiranje unutar prve radionice pod nazivom „Upravljanje energijom u lokalnoj zajednici“, te na temu razumijevanje energetske efikasnosti, energetska bilanca i energetski indikatori i izrada strateških i akcijskih planova EnU unutar druge radionice pod nazivom „EE i indikatori korištenja energije“.

Cilj radionica je pružiti sveobuhvatni pregled tematike energetske učinkovitosti/efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te primjenu specifičnih znanja u javnom sektoru, a sve potkrijepljeno primjerima iz prakse. Nakon provedene edukacije očekuje se da će ciljne skupine, a uzimajući u obzir dosadašnja iskustva i razinu kompetencija, steći dodatna znanja i tehnike za uspješno provođenje nacionalnih, entitetskih, županijskih i lokalnih energetskih politika, a sve u svrhu postizanja definiranih ciljeva na svim razinama.

Radionice su organizirane unutar projekta „CB-GREEN – Prekogranično, zeleno i energetski učinkovito umrežavanje“ financira EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013, a provode 6 partnerskih organizacija koje djeluju na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 499.066,54 EUR, odnosno 253.104,60 EUR za aktivnosti u BiH. Cilj projekta je zaštititi i očuvati okoliš, te potaknuti uporabu održivih izvora energije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Zadarskoj županiji kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energetskoj učinkovitosti/efikasnosti (EE) i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije (OIE) u javnom sektoru.

CB-GREEN projekt je osobito u skladu s pravilima EU koje snažno promiču očuvanje prirode, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Podizanje svijesti o globalnim problemima okoliša, EE informiranja, izravna smanjenje emisija stakleničkih plinova (CO2 i drugih) kroz implementaciju novih EE i OIE tehnologija i održivog razvoja EE politika, su snažne preporuke EU kojima projekt CB-GREEN doprinosi.

Za vise informacija, molimo kontaktirajte:

Općina Neum                     
  Grad Mostar 
 Mario Matić, voditelj EE tima    Darko Knezović, voditelj EE tima
 Adresa: Kralja Tomislava bb, Neum    Adresa: Hrvatskih branitelja 2, Mostar
e-mail: ee-infodesk@neum.ba   e-mail: ee.info@mostar.ba

S poštovanjem!

Vicko Jogunica
Projekt menadžer

{rokbox album=|cbgreen| title=|Održane radionice „Upravljanje energijom u lokalnoj zajednici“ i „Energijska učinkovitost/efikasnost i indikatori korištenja energije“| thumbcount=|5|}images/vijesti/2016/cb-green6/*{/rokbox}

CB-GREEN

CB-GREEN