Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum

Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća NeumPovodom Dana općine Neum i blagdana Gospe od Zdravlja, patrona neumske župe,  u Neumu je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Neum. Svečana sjednica je održana u petak, 26.08.2016. u kino dvorani Grand hotel Neum s početkom u 19.30h.

Prije svečane sjednice položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomen obilježju- Križu u Neumu za sve poginule hrvatske branitelje.

Predsjednik OV Neum, Mirko Pavlović, otvorio je svečanu sjednicu i na samom početku pozdravio sve nazočne vijećnike,  predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, crkvene predstavnike, te stranačke dužnosnike.  Sjednici su prisustvovali brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti susjednih gradova, kako iz BiH, tako i iz Republike Hrvatske.

Izvješće u povodu obilježavanja Dana općine Neum i blagdana Gospe od Zdravlja podnio je načelnik općine Neum , dr. Živko Matuško, te je iznio sve razvojne, gospodarske, kulturne, sportske i ostale događaje koji su obilježili razdoblje od protekle sjednice OV-a do ove današnje.

Od značajnih gospodarskih projekata  istaknut je nastavak radova na objektu „SUNČANA OBALA“ koji je privatiziran od strane poduzeća Orka d.o.o. U tijeku je obnova hotela koji će dodatno obogatiti turističku ponudu Neuma i omogućiti otvaranje ovih radnih mjesta.

U izvješću načelnika Matuška, istaknut je i projekt „CB GREEN“ kojeg provodi Općina Neum sa partnerima, a koji je odobren u sklopu IPA prekograničnog programa  Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti iz ovog projekta na području Bosne i Hercegovine vrijedan je 253.000,00 €. A kroz navedeni projekt ove je godine postavljena LED javna rasvjeta na novoizgrađenoj šetnici uz samu obalu – Surdup I., te je izvršena zamjena postojećih svjetiljki sa energetski učinkovitim, LED svjetiljkama, uz duž cijele obale, u ulici dr. Franje Tuđmana. Radovi će se nastaviti i u mjesecu rujnu kad se očekuje postavljanje  solarnog rasvjetnog sistema na poluotoku Kleku.

Projekt  ‘’Bicikliranjem kroz povijest’’ – Revitalizacija stare uskotračne pruge ‘’Ćiro’’ je također projekt koji financira Europska unija kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina, a na kojem je Općina Neum partner u implementaciji istog. Opći cilj projekta je doprinijeti integraciji gospodarstva u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude – biciklističke staze koja će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom ‘’Ćiro’’.

Općinsko vijeće Neum je još u kolovozu 2015.  donijelo Odluku o osnivanju Razvojne agencije „Nera“ d.o.o. Neum,  koja ove godine počinje i službeno sa radom. Agencija ima za cilj planirati, izrađivati i implementirati  razvojne projekte financirane iz nacionalnih fondova, europskih fondova ili drugih međunarodnih agencija, te kroz programe i projekte provoditi Strategiju razvoja Općine Neum,  te time pridonijeti razvoju turizma, ruralnom i poljoprivrednom razvoju općine.

U izvješću, između ostalog, su još navedene aktivnosti na izgradnji produžetka javnih stepeništa na potezu Mimoza-plaža, kao i javnih stepeništa na potezu Trstenica-Primorska; izgradnja i puštanje u upotrebu dječjeg igrališta u naselju Bregovi I.;  rušenje objekata u ferijali, zbog privođenja namjeni lokaliteta sukladno planskoj i projektnoj dokumentaciji (izgradnja općinske zgrade, trga  i drugih sadržaja); u cilju opskrbe Neuma vodom sa izvorišta Blace urađena je projektna dokumentacija i nabavljena potrebna oprema itd.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Neum dodijeljene su i nagrade općine Neum za 2016. –u godinu, koje je uručio načelnik općine dr. Živko Matuško.

Osobnu nagradu dobio je Stanislav Vukorep za doprinos u očuvanju kulturno povijesne baštine, a skupnu nagradu za humanitarni rad u lokalnoj zajednici dobile su časne sestre Služavke Malog Isusa iz Neuma. Nagrade za razvitak gospodarstva i zapošljavanja u lokalnoj zajednici dobila su poduzeća : Judik d.o.o. Neum, Jadranpromet d.o.o. Neum te Neretvanac d.o.o. Neum.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su HKUD Lindžo i  Marin Previšić.
Na završetku sjednice svi uzvanici nastavili su zajedničko druženje uz svečanu  večeru.

{rokbox album=|svecana| title=|Održana Svečana sjednica Općinskog Vijeća Neum| thumbcount=|13|}images/vijesti/2016/svecana/*{/rokbox}