Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Umjetnička kolonija 2016. u Neumu

Umjetnička kolonija 2016. u NeumuNeum je ponovno domaćin Umjetničke kolonije koja okuplja vrhunske slikare iz BiH i Hrvatske. Svečano otvaranje  Umjetničke kolonije 2016.  održano je  u srijedu, 22.06.2016. u Grand Hotel Neum u Neumu, a zatvaranje kolonije je u subotu 25.06. kada će biti upriličena izložba nastalih umjetničkih radova.

Umjetnička kolonija 2016. je dosegla svoju punoljetnost, jer je ovo 18.- ta po redu godina održavanja ove kulturne manifestacije.

Organizatori, kao i prijašnjih godina su Muzej galerija Neum i Općina Neum.

Na samom početku nazočne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu načelnik Općine Neum, dr. Živko Matuško.

„ Ponosan sam što smo ponovno ovdje svi zajedno i što njegujemo kulturu i tradiciju kroz umjetničko stvaralaštvo. I što je Neum već 18 godina domaćin i organizator  ove vrijedne  kulturne manifestacije“- istaknuo je načelnik Matuško u svom uvodnom obraćanju.

Umjetničku koloniju službeno je otvorio prof. Stanko Špoljarić, voditelj Umjetničke kolonije, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, te umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu.

I načelnik Matuško, i  profesor Špoljarić su se u svome obraćanju posebno osvrnuli na Franju Primorca, umjetnika, prijatelja i stalnog člana Umjetničke kolonije u Neumu koji je nedavno preminuo.

Može se reći da je otvaranje 18.-te po redu Umjetničke kolonije u Neumu bilo posvećeno životu i djelu ovog poznatog hercegovačkog akademskog slikara.

U spomen na preminulog Primorca upriličena je mala izložba njegovih radova nastalih za vrijeme održavanja Umjetničke kolonije u Neumu tokom proteklih godina.

Za zabavni dio večeri bili su zaduženi HKUD Lindžo iz Neuma koji su svojim izvedbama tradicionalnih plesova i pjesama oduševili nazočne.

{rokbox album=|kolonija| title=|Umjetnička kolonija 2016. u Neumu| thumbcount=|7|}images/vijesti/2016/kolonija1/*{/rokbox}