Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Na proljeće kreće izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac

Na proljeće kreće izgradnja magistralne ceste Neum – StolacFederalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić jučer je posjetio Općinu Neum i održao sastanak sa načelnikom općine, dr. Živkom Matuškom i njegovim pomoćnicima.

Težište sastanka bilo je na izgradnji magistralne ceste M – 17.3. Neum – Stolac. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Ceste FBiH su cestu Neum – Stolac uvrstile u Program modernizacije magistralnih cesta FBiH, koji je putem federalnog ministarstva upućen u dalju proceduru odobravanja od strane Vlade FBiH.

“Izgradnja ove ceste je iznimno važna za Općinu Neum, jer bi ova cesta omogućila bolju i bržu prometnu povezanost Neuma sa ostatkom Bosne i Hercegovine, te bi doprinijela još bržem razvoju turizma. Trenutno je stanje s prometnom uvezanosti Neuma jako loše, a nedostatak adekvatne moderne ceste posebno dolazi do izražaja tijekom turističke sezone, kada su česti zastoji u prometu.” – rekao je načelnik Matuško.

Financiranje ovog projekta će biti osigurano iz kreditnih sredstava EBRD-a i EIB-a u ukupnom iznosu od preko 40 mil. Eura.

Načelnik Matuško je ministra upoznao i sa problematikom vezanom uz eksproprijaciju zemljišta na kojima se nalaze vrlo vrijedni maslinici na određenim dionicama ceste.

“Rješavanje imovinskih odnosa je od iznimne važnosti, i treba se prioritetno rješavati – naglasio je ministar Lasić, te nastavlja : “Na dionicama Stari-Neum – Kiševo i Kiševo- Babin Do su izvedeni radovi, a izgradnja dionice ceste Babin Do – Broćanac početi će već na proljeće 2016. godine. Ceste Federacije BiH su već izradile idejna rješenja za određene dionice, a trenutno rade na izradi glavnog projekta za tunel “Žaba”. Za cijelu trasu, izuzev obilaznice Stoca je urađena “Fizibiliti studija i studija utjecaja na okoliš” koja je preduvjet za pristup kreditnim izvorima financijskih sredstava, a s obzirom da je izvedena 2009. trenutno je u tijeku njeno ažuriranje, na zahtjev EIB-a.”

“Izgradnja ove ceste je bila najavljivana već nekoliko puta, ali sada su po prvi put stvorene pretpostavke za ozbiljnu realizaciju ovog projekta, a ne stidljive najave.”- dodao je Lasić.

{rokbox album=|fmpk| title=|Na proljeće kreće izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac| thumbcount=|3|}images/vijesti/2015/fmpk/*{/rokbox}