Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Svečana sjednica Općinskog vijeća Neum 2015.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Neum 2015.Povodom Dana općine Neum i blagdana Gospe od zdravlja, zaštitnice neumske župe, u petak večer je u dvorani Grand hotel Neum održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Neum. Sjednici su pored vijećnika, prisustovali brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti susjednih gradova kako iz BiH tako i iz Republike Hrvatske.

Prije svečane sjednice, položeni su vijenci na Spomen križu svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Predsjednik OV Neum, Mirko Pavlović otvorio je svečanu sjednicu, te na samom početku pozdravio nazočne, a posebno uvažene goste, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Crkvene predstavnike te stranačke dužnosnike: Mladena Boškovića –predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i člana predsjedništva HDZ-a BiH, Ljilju Zovko-  predsjedateljicu Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine FBiH, Zoru Dujmović –ministricu kulture i sporta u Vladi FBiH, Stjepana Krasića – ministra prometa i veza u Vladi HNŽ, Slađan Bevanda – ministar unutarnjih poslova u Vladi HNŽ, Oliver Soldo- ministar branitelja u Vladi HNŽ,  Nikolu Dobroslavića – župana Dubrovačko-neretvanske županije, te načelnike općina i gradonačelnike Metkovića, Opuzena, Slivno-Ravno, općina Ravno, Ston, Konavle, Kula Norinska, kao izaslanstva općina Stolac, Čapljina, Čitluk i mnogih drugih, predstavnike HVIDRE Šibenik, i  Zavičajne udruge Neumljana u Dubrovniku, te ostale nazočne.

Izvješće u povodu obilježavanja Dana općine Neum i blagdana Gospe od zdravlja podnio je načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, te je iznio sve razvojne, gospodarske, kulturne, sportske i ostale događaje koji su obilježili razdoblje od protekle sjednice OV-a do ove današnje.

Načelnik Matuško je u svom izvješću istaknuo kako je Općina Neum u protekloj godini uspjela iz proračuna pokriti sve obveze. Pored brojnih uspjeha sportskih klubova i održanih kulturnih manifestacija, načelnik je istaknuo i važnije projekte koji su provedeni u ovoj godini. Neki od njih su svakako i uspješno provedena privatizacija devastiranog hotela  HTP „Sunčana obala“, koji bi već u 2016.-oj godini trebao početi sa radom i time  otvoriti 20 – 30  novih radnih mjesta. Također, ovo je prva godina rada Srednje škole Neum, kao samostalne, a ne više kao podružnice Srednje škole Čapljina. Uspješna provedba projekta sanacije deponije Klepovica sa svim potrebnim studijama, te implementacija projekta CB-GREEN u suradnji sa Gradom Zadrom i Gradom Mostarom, gdje su  u okviru IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina dobivena sredstva za postavljanje LED javne rasvjete na novo izgrađenoj šetnici Surdup  I, i solarne javne rasvjete na poluotoku Klek, i mnogi drugi projekti koji su tek u fazi realizacije.

Nazočnima se obratio i župan Dubrovačko- neretvanske županije Nikola Dobroslavić, koji je istaknuo kako su  općina Neum i Dubrovačka neretvanska županija uvjek imali i imaju vrlo dobre odnose, te da su uvjek uzajamno podupirali i pomagali.  

Među govornicima je bio i dr. Mladen Bošković, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i član predsjedništva HDZ-a BiH. On se u svom govoru osvrnuo na situaciju hrvatskog naroda u BiH i  njihovu borbu za ravnopravnost i opstanak.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Neum dodijeljene su i nagrade općine Neum za 2015. –u godinu, koje je uručio načelnik općine dr. Živko Matuško.

Skupna nagrada dodijeljena je  Hrvatskom vaterpolo klubu  Jadran Neum za postignute rezultate i doprinos u športu, koju je preuzeo i nazočnima se zahvalio  predsjednik kluba Ivan Lakić.  Osobna nagrada za doprinos u razvitku lokalne zajednice dodijeljena je g. Vinku Sentić, dok je nagrada za doprinos u književnosti i radu Matice Hrvatske Neum dodijeljena  mr. Peri Pavloviću, poznatom neumskom pjesniku.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su HKUD Lindžo i  Marin Previšić.
Na završetku sjednice svi uzvanici nastavili su zajedničko druženje uz večeru.

{rokbox album=|sjednica| title=|Svečana sjednica Općinskog vijeća Neum 2015.| thumbcount=|14|}images/vijesti/2015/dan_opcine/*{/rokbox}