Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

HGF „Etnofest Neum“ proslavio dvadeseti rođendan

HGF „Etnofest Neum“ proslavio dvadeseti rođendanHrvatski glazbeni festival „Etnofest Neum 2015.“ u nedjelju, 23. kolovoza, napunio je dvadeset godina svoga postojanja. Jubilarna obljetnica okupila je mnoštvo poznatih izvođača i plaža hotela Zenit na kojem se festival održava, bila je skoro premalena da primi toliko velik broj gledatelja. Festival je otvorio načelnik općine Neum, dr. Živko Matuško.

„Dragi prijatelji, dragi gosti , iznimna mi je čast da vas pozdravim za dvadeseti rođendan festivala. Posebno pozdravljam predsjedatelja Predsjedništva dr. Dragana Čovića, ujedno i pokrovitelja 20.-og hrvatskog glazbenog festivala. Svake godine , od završetka rata do sada, održava se „Etnofest“ u Neumu, i večeras slavimo 20.-ti rođendan. Ovdje smo večeras da se radujemo, opustimo i uživamo u glazbi.“ – istaknuo je načelnik Matuško.

Načelnik je u svom obraćanju, posebno izrazio zahvalnost velikom prijatelju Neuma i neumskog festivala, glazbeniku iz Istre – Liviu Morosin, koji je nastupao na festivalu tokom svih dvadeset godina. U znak zahvalnosti, u ime Organizacijskog odbora festivala, načelnik općine Neum uručio mu je prigodne poklone.

Za dvadesetu obljetnicu organizatori su pripremili program pod nazivom „Zlatna retrospektiva“ koja je zamišljena kao prilika da publika ponovno čuje neke od pjesama koje su obilježile festival. Na ovogodišnjoj manifestaciji nastupili su : Mate Bulić, Neno Belan i klapa More, Ana Rucner i Vlado Kalember, Livio Morosin, Vuco, Meri Cetinić, Dražen Žanko, Željko Krušlin Kruška, Dalmatino, Trio Gušt, Alka Vuica, Zdravko Škender, Đuka Čaić, Dario Plevnik i Ella, Matea Picukarić, Ženska klapa Drača, Karlo Miličević i Dragan Filipović, Ine Tadić i Hercegovački bećari, Goran Škerlep, Marin Previšić i grupa Kamen, te Mario Rucner.

Festival je privukao pozornost mnogih uglednika iz javnog političkog i društvenog života kako iz BiH, tako i iz Republike Hrvatske, kao i mnogobrojnih predstavnika medija.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović sa izaslanstvom, u svojstvu visokog pokrovitelja, također je nazočio na 20.-om Hrvatskom glazbenom festivalu „Etnofest Neum 2015“.

Inače, već dvadeset godina „Etnofest“ se održava uoči blagdana Gospe od Zdravlja i Dana općine Neum, kao vrhunac svih ljetnih kulturno-glazbenih manifestacija. Organizatori ove vrijedne manifestacije su Općina Neum ,uz potporu Hercegovačko-neretvanske županije, i umjetnička organizacija HIPI-HOP iz Zagreba. Direktor festivala je Tomislav Šojat, a umjetnički voditelj Jurica Pađen.

Kao i prethodnih godina, voditelji festivala bili su Mario Sedmak i Tea Kuzmanić.

Jubilarni rođendan festivala slavio se i nakon završetka same manifestacije, na svečanoj večeri priređenoj u bašti hotela Zenit.

{rokbox album=|etnofest| title=|HGF „Etnofest Neum“ proslavio dvadeseti rođendan| thumbcount=|14|}images/vijesti/2015/etnofest/*{/rokbox}