Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Otkazano uplovljavanje ratnih brodova u zaljev Neum-Klek

Nakon što Vijeće ministara BiH nije dalo suglasnost za uplovljavanje dvaju ratnih brodova mornarice Oružanih snaga Republike Turske u Neum,  potvrđeno je da je planirana posjeta navedenih  ratnih brodova u razdoblju od 14. – 19. srpnja i službeno otkazana.  

Neumljani su zadovoljni donesenom odlukom jer bi se u suprotnom nanijele velike štete i sa ekološke i ekonomske strane. Budući da je more u Neumu plitko, te je zaklonjeno poluotokom Klekom i Pelješcom, sve otpadne tvari dugo se zadržavaju u zaljevu zbog čega se uništava specifični biljni i životinjski svijet. Također, turizam je glavna gospodarska grana od koje živi većina domaćeg stanovništva, i od koje imaju koristi i općina i županija i Federacija BiH.

Općina Neum se zahvaljuje svima koji su joj pružili podršku, posebice predsjedniku HNS-a Draganu Čoviću i predsjedatelju Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi ,zato što su poduzeli potrebne mjere i uložili napore da se ovo pitanje rješi za dobrobit zaštite okoliša i turizma.

Budući da ratni brodovi ne dolaze, prosvjedi na kopnu i moru koji su najavljeni 13. i 14. srpnja također su otkazani. 

U Neum su svi dobrodošli kao turisti

Budući da se u medijima na ovu temu bespotrebno dižu tenzije na nacionalnoj razini , potrebno je razjasniti da se  Općina Neum  protivi uplovljavanju svih vojnih, teretnih i putničkih brodova, što je i zaključak Općinskog vijeća iz 2010. godine.

Načelnik Općine Neum dr. Živko Matuško, još jednom naglašava da su u Neum svi dobrodošli kao gosti i turisti,  te objašnjava da je otpor  i vlasti i stanovništva nastao isključivo zbog besmislenosti da u mali neumski zaljev  uplovljavaju ratni brodovi koji uništavaju eko sustav zaljeva i turizam kao okosnicu gospodarskog razvoja općine.