Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Velika podrška najavljenim prosvjedima protiv uplovljavanja ratnih brodova u Neum

Velika podrška najavljenim prosvjedima protiv uplovljavanja ratnih brodova u NeumKako bi se zaštitila čistoća neumskog zaljeva, i razvoj turizma i turističkih djelatnosti od koje većina građana živi, Općina Neum je najavila prosvjede protiv uplovljavanja ratnih brodova u Neum. Kako je već poznato, dva ratna broda mornarice Oružanih snaga Republike Turske trebala bi uploviti u Neum 15. srpnja.

Želeći skrenuti pozornost na problematiku i posljedice koje Neum i njegovi građani trpe konstantnim uplovljavanjem ratnih brodova u neumski akvatorij, i to u srcu turističke sezone, pokrenute su brojne inicijative, no ni jedna do sada nije rezultirala otkazivanjem dolaska spomenutih brodova.  

„Prosvjedi predstavljaju veliki korak, jedini preostali  koji mi možemo učiniti, da bi se čuo naš glas i izborila naša prava.“ – ističe načelnik Općine Neum dr. Živko Matuško.

Prvi prosvjed kojim je planirano blokiranje Jadranske magistrale najavljen je 13. srpnja. Dok je idućeg, 14. srpnja, najavljen prosvjed barkama i brodicama na moru.

Općinsko vijeće, koje je još 2010. godine donijelo zaključak kojim se protivi uplovljavanju ratnih, teretnih i putničkih brodova u neumski akvatorij , je u lipnju ove godine jednoglasno potvrdilo svoj stav. Predsjednik Općinskog vijeća Neum,  Mirko Pavlović je naglasio kako je stav Vijeća u kontinuitetu izričito protiv uplovljavanja ratnih brodova, naročito u turističkoj sezoni, jer se time nanosi velika šteta, i sa ekološkog i sa ekonomskog gledišta.

Podršku Općini Neum u najavljenim prosvjedima daju sve ekološke udruge, udruge branitelja, turistički djelatnici i poduzetnici, te  cjelokupno domaće stanovništvo.

 „Udruga podržava prosvjede u svakom smislu. Izričito smo protiv uplovljavanja svih brodova koji zagađuju naše more i narušavaju turizam. Želimo još jednom naglasiti da u Neumu ne postoji ni luka, ni lučica ni marina!“- kazao je Vinko Sentić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, PO Neum.

Ispred Udruge turističkih djelatnika Neum, Davor Krešić je kazao :“Zbog zaštite turizma i turističkih djelatnosti ,udruga ima  oštar stav  protiv uplovljavanja ratnih brodova u Neum, posebice u srcu turističke sezone. Prosvjede podržavamo i sigurno ćemo i sudjelovati!“

Udruga građana Naše more – Mare Nostrum, također daje  potporu najavljenim prosvjedima. „Naravno da podržavamo prosvjede. Po našem mišljenju, prosvjede je trebalo već prije organizirati!“ – ističe Mario Lovrić ispred Mare Nostrum.

Hrvatski ronilački klub Neum,koji  godinama organizira eko akcije čišćenja neumskog podmorja, također oštro osuđuje dozvolu za uplovljavanje ratnih brodova u zaljev.

„Da brodovi zagađuju, može posvjedočiti i fotografija koju smo zabilježili posjetom jednog vojnog broda koji je ranije boravio u zaljevu, a ista je snimljena između pristaništa zvanog „mauna“  i vojnog broda. Nitko nikad nije ispitao ovo onečišćenje, iz kojeg se širio nesnosan smrad.“- priopćeno je iz HRK Neum.