Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

HRK Neum organizirao čišćenje podmorja

HRK Neum organizirao čišćenje podmorjaRonioci Hrvatskog ronilačkog kluba Neum, uz potporu Općine Neum, jučer su organizirali veliku eko akciju čišćenja neumskog podmorja.

Akcija  je trajala puna dva i pol sata, a obuhvaćala je čišćenje podmorja od naselja Surdup uzduž obale sve do ribnjaka na poluotoku Kleku. Sudjelovalo je 50 vrijednih ronilaca iz profesionalnih ronilačkih klubova iz Hercegovine i Dalmacije. Pored domaćina i organizatora HRK Neum, u akciji su se iskazali i članovi  RK Dubrovnik, RK Župa Dubrovačka Mlini, SEUH Mostar, RK Neretva iz Metkovića, ŠREK Vidra iz Ljubuškog i REK Hvidra Split. Svoj doprinos su dali i službenici PGP Neum pomorskog sektora sa plovilom, kao i nekolicina građana, te JP Komunalno Neum.

Cilj akcije, smanjiti nagomilani otpad koji je nemarom završio u moru, je uspješno postignut. Tako su iz neumskog akvatorija izvađene brojne automobilske gume, velika količina sekundarnih sirovina, i ponajviše plastične ambalaže. No organizatori ističu da je napredak vidljiv, te da je otpada znatno manje nego u prijašnjim akcijama.

„Posla ima još mnogo, ali uz ovakve akcije i buđenje svijesti mladih i cjelokupne zajednice može se pridonijeti na očuvanju eko sustava ovog zaljeva.“-kazao je Nikša Matuško, predsjednik HRK Neum.

Čest sudionik neumskih akcija čišćenja podmorja i veliki prijatelj HRK Neuma je i predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza i REK Hvidra Split, Kamilo Čuljak.

„Svake godine se zamjećuje da je otpada sve manje, jer mi svojim angažmanom ne samo da čistimo podmorje već i šaljemo poruku da more nije mjesto za odlaganje otpada.“-poručuje Čuljak, te nadodaje kako je čist okoliš preduvjet za održivi razvoj turizma.

Da je more u Neumu čisto potvrđuje i izuzetno brz razvoj svih vrsta školjki, a naročito periske i mušule.

„Čisto more i čist okoliš unapređuje turističku ponudu, ali i život lokalnog stanovništva. Eko akcija čišćenja neumskog podmorja postaje tradicijom, i drago mi je čuti što su vidljivi pozitivni rezultati.“- kazao je načelnik Općine Neum dr. med. Živko Matuško, pokrovitelj ove akcije.

Inače, ovo je do sada 39-a eko akcija čišćenja mora, rijeka i jezera u kojoj sudjeluju  ronioci iz HRK Neum. Isti posao ih čeka i u narednom periodu po pozivu drugih klubova kako na području Hercegovine, tako i u Republici Hrvatskoj. Riječi hvale za HRK Neum i njihove eko akcije ima i Kamilo Čuljak :“Organizacija je na visokoj razini, te samim time akcija ima i dobar rezultat. Rijetko se kad skupi preko 50 ronioca na jednom mjestu, što je još jedan dokaz da između nas nema administrativnih granica. „

Po završetku akcije za ronioce je organiziran zajednički ručak, nakon čega su posjetili Muzej-galeriju u sklopu Crkve Gospe od zdravlja.

S. Maslać

{rokbox album=|neum2014| title=|HRK Neum organizirao čišćenje podmorja| thumbcount=|9|}images/vijesti/2014/hrk_neum/*{/rokbox}