Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Neum i Dubrovnik u zajedničkim projektima

Neum i Dubrovnik u zajedničkim projektimaNačelnik općine Neum, dr. Živko Matuško nedavno je održao radni sastanak s predstavnicima grada Dubrovnika, predvođenih prof. Milanom Perićem pročelnikom Odjela za poduzetništvo, turizam i more. Sastanak je održan prvenstveno zbog razgovora oko suradnje Neuma i Dubrovnika, te svih pitanja vezanih uz bolju suradnju ova dva grada i regije, kao susjedi, izrazili su želju za  suradnjom na obostrano zadovoljstvo. Jedni o drugima ovisimo i važno je da operativno surađujemo, jedan je od zaključaka ovog sastanka.

Razgovaralo se o mogućem turističkom povezivanju na jedan konkretniji način, prezentirane su mogućnosti zapošljavanja i produbljivanja prekogranične suradnje za trošenje sredstava Europskih  fondova, preko raznih projekata.

U znaku dobre pripreme i suradnje, načelnik općine Neum dr. Živko Matuško i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, sklopili su ugovor o poslovnoj suradnji za izvedbu programa osposobljavanja osoblja općine Neum za pripremu i provedbu Europskih projekata. Također vode intenzivne razgovore o poboljšanju uvijeta u turizmu, vodoopskrbi, gospodarstvu, vatrogastvu, komunalnim uslugama i mogućnostima prekogranične suradnje ova dva grada.

Dubrovačka razvojna agencija DURA, trenutno provodi osposobljavanje četri djelatnika općine Neum, kroz specijalizirani trening program u trajanju od 10 dana. Kandidati su uspješno prošli prvi tjedan obuke, i po njihovim rječima prezadovoljni su ovim programom i suradnjom. Također će se vršiti osposobljavanje budućeg direktora razvojne agencije općine Neum, kroz praćenje rada direktorice Dubrovačke razvojne agencije DURA-e.

Suradnja se nastavlja i na ostalim poljima, prije svega prometnoj povezanosti dva grada, uz vrlo slična razmišljanja o daljnjoj prometnoj povezanosti Dubrovnika preko Neuma, zajedničkim turističkim aktivnostima, obnovi željezničke pruge kao buduće turističke atrakcije, te o još puno projekata, koji su u izvedbi ili su planirani.

Anđelko Maslać

{rokbox album=|dbk12013| title=|Neum i Dubrovnik u zajedničkim projektima| thumbcount=|7|}images/vijesti/2013/dbk1/*{/rokbox}