Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Naputak o „Popisu stanovništva“ općine Neum

Naputak o „Popisu stanovništva“ općine NeumPopis stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. će se provesti u razdoblju od 01. do 15. listopada 2013. godine, prema stanju na dan 30. rujna 2013. godine u 24:00 sata, što se smatra referentnim datumom popisa. Popis stanovništva, kućanstava i stanova je najveće statističko istraživanje koje ima za cilj prikupiti osnovne podatke o broju, teritorijalnom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i ostalim obilježjima. Također, popisom se prikupljaju podaci o kućanstvima i stanovima te njihovim obilježjima. Podaci koji se prikupljaju popisom stanovništva koriste se isključivo u statističke svrhe. Povjerljivost svih podataka i informacija iz ovog popisa zaštićena je prema Zakonu o statistici Bosne i Hercegovine i Zakonu o zaštiti osobnih podataka.

Načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, organizirao je niz sastanaka, te formirao tim koji će na području općine i svim ljudima na terenu ukazati na važnost ovog popisa stanovništva. Prvi u nizu sastanaka održao se u MZ Hrasno. „Pozivam sve Hrvate iz općine Neum  da se odazovu predstojećem popisu i istodobno apeliram na veliki broj Hrvata van Bosne i Hercegovine da se prijave i ovjere svoju nazočnost u BiH – kazao je načelnik dr. Živko Matuško, dodavši kako je predstojeći popis stanovništva, do kojeg je ostalo još nekih mjesec dana, najvažnije pitanje opstojnosti hrvatskoga naroda u BiH. Podsjetio je i na činjenicu, kako je, sudjelovanje u popisu stanovništva 2013.godine ne samo moralna nego i zakonska obveza svakog Hrvata katolika, bez obzira na stranačku opredjeljenost, svih 17 vijećnika u OV Neum, moraju i radit će se na dobrobit Hrvatskog naroda i ovog kraja, jer u ovome moramo biti jedno i zajedno. 

Naglasili važnost popisa

Razgovaralo se o unaprjeđenju aktivnosti na popisu stanovništva uz organiziranje stranačke infrastrukture, uz načelnika Matuška, sastanku su nazočili i članovi predsjedništva HDZ BiH Neum Vera Konjevod i Ivan Krešić te tajnica HDZ BiH Neum Ružica Krešić. Predstavljen je operativni plan i plan aktivnosti sa rokovim koje treba provesti uz preciziranje zadaća i obveza svih koordinatora. Ovo je jedan u nizu sastanaka koji su održani na ovu temu kojim se želi osobito naglasiti važnost izlaska Hrvata na proces popisa stanovništva zbog političkih konotacija nakon popisa. Prvi sastanak je održan u MZ Hrasno, u ovom tjednu se nastavlja sa ostalim mjesnim zajednicama, MZ Gradac, Hutovo i Neum.

Nacionalno izjašnjavanje

Probni popis pokazao je da se velik broj probno popisanih ne snalazi u iskazu svoga nacionalnog i vjerskog identiteta. A nekomu kao da je stalo do toga da bude nejasno! Što se nije uspjelo ratnom agresijom, daytonskom nepravednom tvorevinom, podjelom zemlje na dva politička entiteta, stalnim daytonskim i ustavnim promjenama, domaćim i međunarodnim sudom i svakovrsnim drugim političkim smicalicama, to se očekuje postići Popisom da ispadnemo zanemariva manjina! Tako je ostavljena mogućnost da se na pitanja nacije i vjere (br. 24 i 25) ne treba izjašnjavati. Zato, na primjer, hrvatski katolik u Hercegovini po nacionalnosti ne može biti Hercegovac, nego samo Hrvat kojemu je materinski jezik hrvatski, a po vjeroispovijesti ne može biti bilo koji vjernik ili nevjernik nego samo katolik, kako već omogućuje i rubrika.

Anđelko Maslać