Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Prezentirana postojeća i nova vatrogasna vozila općine Neum

DVD NeumOpćina Neum je u proteklom razdoblju formirala Službu civilne zaštite i vatrogastva,  služba skrbi o potrebama i interesima građana na svojem području.

Osnivanje ove službe, u kratkom vremenu se pokazao kao pravi i hvale vrijedan potez. Proteklog vikenda, izvedena je i vatrogasna vježba, gdje su prezentirana postojeća i nova vozila. Pored postojećih vozila, Mercedes 1213, TAM-a, i Dodge-a, prezentirana su nova vozila koja su nabavljena za ovu službu, a to je Merecedes 1017 kamion koji je u potpunosti opremljen za tehničke intervencije i malo vozilo Nissan koje je specijalizirano za brze intervencije. Sva vozila su pred ovu požarnu sezonu u potpunosti i prema potrebi renovirana. 

„Svjedoci smo kako svake godine u ovim našim južnim krajevima u ljetnim mjesecima imamo problema s požarima, nerijetko budu ugrožene i obiteljske kuće, o stradalim zelenim površinama, šumama, na području općine Neum da i ne govorimo. Na sreću ljudskih žrtava za sada nije bilo, zato je formiranje ovakve Općinske službe, bilo od iznimne važnosti. Kako su stvoreni određeni temelji za razvoj vatrogastva, zahvaljujući upornim ljudima, nije se puno čekalo kako bi se formirala služba. Uz obnovljeni i pomlađeni vozni park, vatrogasci su se stručno usavršili, položili su ispit za vatrogasce, a odlaze i na redovne edukacije i seminare vezane uz vatrogastvo. Uz zanimljiv položaj i zemljopisnu konfiguraciju općina Neum treba ovu službu kroz čitavu godinu“,  rekao je načelnik općine Neum dr. Živko Matuško.

Dijelatnost Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Neum, sadržana je u osnovnim zadaćama kao što su: spašavanje ljudskih života i imovine, gašenje požara, pružanje pomoći i kod drugih nezgoda kao  elementarnih nepogoda i katastrofa. Ova služba će od sada biti na usluzi svim stanovnicima općine Neum, i to ne samo u ljetnom razdoblju zbog požara, nego i u zimskom razdoblju zbog vremenskih neprilika.

Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije je reko: „Evidentno je da je vidljiv napredak u stvarima koje su do sada odrađene, i zaista su za svaku pohvalu. Svima treba biti jasno, da će i Županija od sada stajati iza ove službe, naravno i općine Neum, i nastojat ćemo sve zahtjeve s vaše strane realizirati na zadovoljstvo svih nas“.

Stručni savjetnik iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Neum, Mato Matuško u svom je obraćanju naglasio: „Ne može se usporediti razina opreme od prije nekoliko godina i danas, ali opet, trebamo biti svjesni potrebe za ovom službom i vatrogastvom. Osim postojećih vozila, trebalo bi još jedno vozilo većeg kapaciteta, i jedno brzo navalno vozilo, što će nam biti primarno u narednom razdoblju. Napredak od formiranja službe do danas, zaista je vidljiv. Posebna zahvala načelniku dr. Živku Matušku, Upravi za za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ, gosp. Branku Mikuliću, koji je u proteklom razdoblju intenzivno radio na obnovi ovih vozila. Nadam se dobroj suradnji i pomoći, općine Neum i viših razina vlasti, dok služba ne bude kompletna“.

Na prezentaciji su bili, te s par riječi pozdravili nazočne, predsjednik OV Neum Mirko Pavlović, Predsjednik vatrogasnog društva Neum Mario Lovrić i Nikica Stipinović, direktor Uprave za civilnu zaštitu SBŽ-a.

Anđelko Maslać

{rokbox album=|DVD2013| title=|DVD Neum| thumbcount=|18|}images/vijesti/2013/dvd/*{/rokbox}