Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Razvojni tim općine Neum održao sastanak

Razvojni tim općine Neum održao sastanakPredsjednik Općinskog razvojnog tima (ORT), dr. Živko Matuško, održao je danas radni sastanak u općini Neum, sa članovima ORT-a uključenih u izradu Strategije razvoja općine Neum za razdoblje 2014-2024 godine. Josip Njavro koordinator izrade strategije, prezentirao je pristigle podatke za Socio-ekonomsku analizu koja je temelj izrade općinske strategije, a članovi ORT- a, svojim su komentarima i prijedlozima aktivno sudjelovali u analiziranju do sada prikupljenih podataka.

Podsjećamo kako je cilj izrade “Strategije razvoja općine Neum“ definiranje jedinstvenog plana razvoja, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, podizanje konkurentnosti gospodarstva općine Neum, omogućavanje održivog gospodarskog razvitka, te u konačnici podizanje i unaprjeđivanje kvalitete života za sve stanovnike. Osim identificiranja, ocijenivanja i određivanja prioriteta problema u području gospodarstva, društva i okoliša, cilj je razvijanje i promoviranje partnerstva između lokalne vlasti i drugih društvenih i organizacijskih grupa te pojedinaca u zajednici.

Za izradu Socio – ekonomske analize, treba mnogo podataka, koje je teško dobiti i od nadležnih institucija, pa čak i uz službeno protokolirane zahtjeve. U prikupljanju i obrađivanju podataka ORT se susreo s velikim brojem problema. Prije svega, teško se može procijeniti broj stanovnika, znajući da je poslijednji popis stanovništva bio davne 1991 godine, a to je jedan od najbitnijih pokazatelja uopće za bilo kakvo planiranje, a pogotovo za izradu strategije razvoja. Više izvora, a malo službenih podataka ili procjena za određena područja. Zbog svih navedenih problema, tim koji intenzivno radi na prikupljanju podataka, susreo se sa dosta poteškoća, neki podaci u različitim izvorima su drugačiji, odnosno, ne podudaraju se, prije svega za stanovništvo, turizam, tehničku infrastrukturu, tržište rada, sigurnost građana i okoliš! Što je točno, odnosno koji podatak je vjerodostojan teško je procjeniti!

U samoj konačnici, nakon završetka izrade ovog dokumenta, bit će potrebno ažuriranje, pravi primjer tomu je popis stanovništva koji je zakazan krajem ove tekuće godine, pa će i izrada same strategije biti prolongirana ili blagovoremeno ažurirana, o čemu će u narednim sastancima odlučiti Općinski razvojni tim.

Anđelko Maslać

{rokbox album=|strategija2013| title=|Razvojni tim općine Neum održao sastanak| thumbcount=|7|}images/vijesti/2013/ort1/*{/rokbox}