Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

FOTO: POLOŽENI ZADNJI METRI ASFALTA ZA PREVIŠ

FOTO: POLOŽENI ZADNJI METRI ASFALTA ZA PREVIŠNakon dugo vremena selo Previš konačno je dobilo svoju davno zasluženu cestu. Vrijedni ljudi, svojim zalaganjem, čudesnom voljom i nadaleko velikom ljubavlju prema svom kraju, selu Previši, konačno su završili jedan od započetih projekata za svoj rodni kraj. Nije to bio ni lagan zadatak, s obzirom na okolnosti, uloženi napor, te financijsku stranu.

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća došlo je do velikog iseljavanja iz ovog mjesta, te čitavog neumskog zaleđa. Razlog je prvenstveno u samoj činjenici što je ukinut željeznički prijevoz, tadašnja jedina žila kucavica koja je ovaj dio povezivala s ostatkom svijeta. Od tada počinje i masovno iseljavanje iz naših krajeva, a nakon ukidanja ‘ćire’ mještanima neumskog zaleđa nije preostalo ništa drugo nego da „trbuhom za kruhom“ pođu u potragu za boljim životom.

Iako je ostalo svega nekoliko ljudi koji su stalno sa svojim prebivalištem na selu Previši, i ostali koji vuku korijene iz ovog sela, pokrenuli su brojne projekte, među kojima je bila i obnova kapelice sv. Nikole, obnova groblja kao i spomenika svim poginulim. Nakon asfaltiranja i betoniranja ceste koje je uspješno završeno, slijede i novi radovi, a radi se o  dovođenju električne energije na ovo selo.

Financijsku podršku ovim projektima dala je općina Neum, okolne općine, Hercegovačko – neretvanska županija, privatne tvrtke, ali i sami mještani. Načelnik općine Neum dr. Živko Matuško sa svojim pomoćnicima i predsjednik OV Neum Mirko Pavlović, posjetili su u subotu Previš te skupa s mještanima proslavili ovaj značajan događaj završetka asfaltiranja – betoniranja ceste do samog sela u dužini od oko 2600 metara.

{rokbox album=|previs2012| title=|FOTO: POLOŽENI ZADNJI METRI ASFALTA ZA PREVIŠ| thumbcount=|17|}images/vijesti/2012/previs/*{/rokbox}

Anđelko Maslać