Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Uspješno održan dvodnevni seminar na temu energetske efikasnosti u Fojnici

Uspješno održan dvodnevni seminar na temu energetske efikasnosti u FojniciProtekla dva dana projekat, kojeg financira Europska unija, DELTER (Podrška ispunjenju zahtjeva Sporazuma Energetske zajednice s fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije) upriličio je novi susret s ciljem širenja vidika po pitanju energetske efikasnosti i tehnologija obnovljivih izvora energije u BiH.

Ovom prilikom riječ je o sastanku namijenjenom načelnicima i gradonačelnicima općina iz cijele BiH, njihovim zamjenicima, kao i predsjednicima općinskih vijeća tj. predsjednicima skupština općina. Sastanak na temu “Energetska efikasnost i njen uticaj na općine u BiH – Mogućnost zapošljavanja – Bolji okoliš – Edukacija” održan je na adresi Aquareumala u Fojnici.

S ciljem da se u 21općini s područja cijele Bosne i Hercegovine, koje obuhvaća DELTER projekat, prošire glavne ideje energetske efikasnosti, kao i tehnologije obnovljivih izvora energije načelnici, pomoćnici načelnika, tehnički savjetnici, te predsjednici lokalnih vijeća pozvani su uzeti sudjelovanje na ovom seminaru. Podršku ovom sastanku svojom nazočnošću dala je gospođa Jasmina Katica ispred Federalnog Ministarstva prostornog uređenja.

Eksperti energetske efikasnosti i koordinatori ovog dvodnevnog seminara ispred projekta su Davor Sušić i Bernd Mayer, koji je ovom prilikom izjavio:

“Političkim akterima u BiH bi se trebalo omogućiti da pitanje energetske efikasnosti vide kao inspirativan i motivirajući izazov a ne kao breme koje nameće velike troškove. Pažljiva implementacija projekta s ciljem povećanja energetske efikasnost i promocije obnovljivih izvora energije, otvara i nove poslovne mogućnosti. Pitanje energetske efikasnosti, te prihvaćanje istog u javnosti, uveliko ovisi od aktivnosti i javnih nastupa političkih sudionika.“
„Posebno bih pohvalio dolazak Slobodana Savića, načelnika Pala, koji se ne samo osobno odazvao našem pozivu već energetsku efikasnost prepoznao kao važnu temu i u svojoj političkoj karijeri.“ – dodao je Mayer.

Sastanak su činili elementi treninga kao što su prezentacije, razmjena iskustava, otvorene diskusije te primjeri dobre prakse. Prezentacije su vodili renormirani energetski eksperti, prof.dr. Aleksandar Knežević, prof.dr. Petar Gvero, te doc.dr. Azrudin Husika, koji su pružili važne informacije i činjenice s fokusom na općinske razine.
Sastanak bi trebao ohrabriti sudionike da u svojim lokalnim zajednicama implementiraju male demo projekte koji se odnose na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Amila Saleš
PR DELTER projekta

{rokbox album=|delter2012| title=|Uspješno održan dvodnevni seminar na temu energetske efikasnosti u Fojnici| thumbcount=|2|}images/vijesti/2012/delter_fojnica/*{/rokbox}