Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

V. večer Hrvatskog folklora Neum

V. večer Hrvatskog folklora NeumNeum je ovih dana zaista prepun kulturnih i sportskih događanja, sve u cilju ljepše i bolje proslave dana Općine i blagdana Gospe od zdravlja. Neki bi rekli, zašto ne češće, ovakvih ili sličnih događanja koja bi se posvetila svome stanovništvu, svojim gostima?
Nakon Susreta klapa, Vaterpolo turnira, Međunarodne regate lađa, red je stigao i na večer Hrvatskog folklora, a sve u susret 17. po redu Etno festivala ovdje u Neumu. I baš kad je sve proteklo u najboljem redu, kada su organizatori do sada primili sve pohvale, dođe i „ta“ večer folklora!?

Nakon uobičajnog mimohoda rivom do plaže hotela Zenit, kulturno umjetnička društva iz BiH i RH predstavili su svoje narodne nošnje, tradiciju, kako bi kasnije u svome nastupu, predstavili i svoje običaje, kulturu, plesove, pjesmu.

Nazočne je pozdravio načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, te u svom govoru rekao: „Večeras kad otvaramo V. večer Hrvatskog folklora, pozdravljam naše prijatelje i goste, posebno sudionike večerašnjeg susreta Hrvatskog folklora kao i organizatore ove večeri. Mi danas promoviramo Hrvatsku kulturu i običaje, ovdje, na obali Jadranskog mora. U to ime zahvaljujem se KUD Humski glas iz Neuma i KUD Hutovo. Oni našu kulturu, običaje i tradiciju čuvaju od zaborava, te je iznova oživljavaju. Mi im pomažemo, a ovom prilikom i čestitamo“.

Na ovoj večeri predstavili su se i nastupili: KUD Humski glas-Neum, KUD Hutovo-Hutovo, KUD Husino-Tuzla, KUD Svinjarevci-Bogdanovci, KUD Rudine-Livno, KUD Kralj Tomislav-Tolisa, KUU Zvona Zagore, KUD Ravnica-Oštra luka, KUD Tamburica-Velimirovec (Našice). Prepuna plaža hotela Zenit, odličan ugođaj, te veliko zanimanje publike, ovaj događaj u Neumu, ocijenio je kao „festival“ prije festivala! Organizatori su svoj posao obavili profesionalno, te, ni najveći kritičari nisu im mogli pronaći ni najmanju zamjerku, propust! Sve je bilo na svom mjestu, u pravo vrijeme. Publika je uživala, pred voditeljskom umjećem Branka Uvodića, s nestrpljenjem iščekivala nastup idućeg društva.

Osim domaćih snaga, prije svega organizatora KUD Humski glas-Neum i voditelja Zlatka Glavinića, koji je na kraju nazočne pozdravio i zahvalio im se na dolasku, nazočne je pozdravio i Milan Perić, pročelnik za turizam grada Dubrovnika i predsjednik Zavičajne udruge Neumljana u Dubrovniku, koji je kazao: „Dragi Neumljani, cjenjeni gosti, sve vas lijepo pozdravljam u ime grada Dubrovnika, čast mi je i zadovoljstvo vidjeti ovako veliki broj ljudi, što uživa i posebno se osjeća večeras u ovom prelijepom ambijentu. Zadovoljstvo je svima bilo slušati ove naše izvođače koje trebamo podržati u njihovim nastojanjima, jer baš oni svojim izvedbama, otvaraju granice, proširuju dobre poslovne odnose“.

Nakon nastupa svih Kulturno – umjetničkih društava, na red je došao i koncert legendarnog Krunoslava Kiće Slabinca, koji je osim svojih starih, dobrih hitova pjevao i novije pjesme, te zabavio i oduševio nazočnu publiku svojim nastupom u Neumu, nakon skoro 30 godina.

Svečana večera održana je u hotelu Neum, gdje su sva društva nastavila ugodno druženje. Kako je protekla večer, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Anđelko Maslać

{rokbox album=|folklor2012| title=|V. večer Hrvatskog folklora Neum| thumbcount=|30|}images/vijesti/2012/vecer_folklora/*{/rokbox}