Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

U Tesliću održan finalni DELTER trening

U Tesliću održan finalni DELTER treningU Tesliću je održan finalni DELTER trening i promocija prve edukativne pjesme koja promovira energetsku efikasnost i racionalno korištenje energije u BiH pod nazivom “Stvarno nije teško”.

Od studenog 2011. godine DELTER projekat, koji je financiran od strane Europske Unije s ciljem pružanja podrške BiH u ispunjavanju zahtjeva iz Ugovora o energetskoj zajednici s posebnim naglaskom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, održao je dvije obuke, a treća i finalna radionica održana je od 26. do 29. lipnja 2012. u atraktivnom kompleksu Banje Vrućice u Tesliću.

Završni trening je okupio sve sudionike projekta, koji dolaze iz 21 bosanskohercegovačke općine, uključujući oba entiteta i Distrikt Brčko. Točnije,  51 općinskog uposlenika, koji su prošli DELTER obuku, uzeli su sudjelovanje i u ovom trećem dijelu treninga, te se bavili pitanjima pokretanja i vođenja energetskih projekata. Eksperti predavači iz sfere energetske efikasnosti bili su Oliver Spätgens i Davor Sušić, dok su se za komunikacijske vještine pobrinule Waltraud Valentina Gehrig i Amila Saleš. Upriličene su prezentacije na temu “Energetska efikasnost u 21. stoljeću”, “Stvaranje ideja za buduće razmjene o energetskoj efikasnosti između bosanskohercegovačkih općina”, ali i grupni radovi “Scenarij o općinskom EE projektu” i drugi, kao i otvorena sesija, te razmjena iskustava stečenih na DELTER studijskom putovanju u svibnju ove godine. Naglasak je prvenstveno bio na umrežavanja unutar BiH na temu energetske efikasnosti.

U sklopu ovog završnog treninga za sve sudionike projekta upriličena je i svečana dodjela ceritifikata.

Stručnjak za energetsku efikasnost projekta Goran Krstović je prezentirao Delter aktivnosti vezane za tehničku asistenciju resornim ministarstvima po pitanju izrade primarne i sekundarne legislative iz oblasti energetske efikasnosti, a osvrnuo se i na općte aspekte politike energetske efikasnosti u BiH. Sve nazočne pozdravio je i prvi čovjek Delter projekta Peter Brask, kao i Esad Đukanović, predstavnik za BiH španjolskog konzorcija Eptisa, koji implementira projekat.

Projekte Teslića predstavio je ispred općine Duško Stojanović uz podršku kolege Novice Marinkovića, dok je IT administrator općine Teslić, Ljubiša Vuković predstavio općinski informacijski sustav. I ovom prilikom upriličen je i tradicionalni obilazak grada domaćina, Teslića.

Na završnom treningu projekat je napravio kreativni iskorak, te je u sklopu istog upriličena prva javna izvedba prve edukativne pjesme koja promovira energetsku efikasnost i racionalno korištenje energije u BiH pod nazivom “Stvarno nije teško”. Glazbu, tekst i aranžman pjesme potpisuje umjetnik iz Banja Luke, Đurica Štula, poznatiji kao Grof Đuraz, a za kreativno rješenje CD omota za pjesmu zaslužan je dizajn studio “Promocija Oglašavanje Publicitet” iz Banja Luke.
Nakon promocije, svi nazočni su uživali u unikatnoj izvedbi svima znanih svjetskih i domaćih hitova koje su za ovu priliku osmislili Grof Đuraz i bend Vanja The Frog najavljujući povratak na radio valove.

Promocijom pjesme “Stvarno nije teško”, te distribucijom CD-ova iste, DELTER projekat želi uz pomoć radio stanica doprinijeti racionalnijem korištenju energije bh. građana.

Link za besplatan download pjesme “Stvarno nije teško”, kao i 2 EE jingl-a:
www.delter.eu
www.grofdjuraz.com

{rokbox album=|delter2012| title=|U Tesliću održan finalni DELTER trening| thumbcount=|16|}images/vijesti/2012/delter2/*{/rokbox}