Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Čović i Karamarko u Neumu

Čović i Karamarko u NeumuRadni sastanak izaslanstava HDZ BiH  i HDZ Hrvatske, održao se danas u Neumu. Sastanak su predvodili predsjednici ovih stranaka dr. Dragan Čović i Tomislav Karamarko, uz svoje bliske suradnike. U svom prvom službenom posjetu BiH, Karamarko je s Čovićem razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i Republici Hrvatskoj, predstojećim lokalnim izborima u BiH, te unaprijeđenju suradnje ove dvije stranke.

Neum, također nije slučajno izabran kao mjesto sastanka, jer smo svi svjedoci, kako se baš Neum u poslijednje vrijeme neprestano spominje u medijima oko gradnje Pelješkog mosta ali i cestovnog koridora koji bi trebao presijeći općinu Neum na dva dijela. Neum će svakako biti još dugo spominjan u novinarskim tekstovima, ali i u elektronskim medijima, znajući, i imajući u vidu da Republika Hrvatska od iduće godine postaje članica Europske unije, time granični prijelazi postaju „čvršći“.

Sami sastanak je bio zatvoren za javnost, ali su iza uslijedile izjave za medije, na početku, Čović je rekao: “Danas smo razgovarali o više tema poput, rekonstrukcije vlasti, lokalnih izbora, aktivnosti vezanih za put prema EU i o tome kako unaprijediti suradnju naše dvije stranke. Sada sam siguran kako će naša suradnja u narednih nekoliko godina doseći jedan puno veći nivo“.
Na pitanje oko ujedinjenja dva HDZ – a ali i prometnog pitanja kroz Neum, Čović je rekao: „Vidite jednu potpuno novu stranicu zaštite hrvatskih interesa u BiH suradnjom ove dvije stranke budući da se za njih veže 90 posto glasova Hrvata na proteklim izborima. Mi smo se jasno opredijelili na postizbornu suradnju ove dvije stranke u svakoj općini gdje nismo stvarali koalicije i zajedničke kandidate. Nakon lokalnih izbora želimo još više ojačati suradnju jer kao što vidite u ime hrvatskog naroda ove dvije stranke rade zajedno i na rekonstrukciji vlasti. Kako će ići proces dalje, o tome će odlučiti dvije stranke”, naglasio je Čović, te dodao: “Razumijemo kako Hrvatska ima strategiju kada je jug te zemlje u pitanju i mi smo se davno izjasnili i kazali svoj stav kada je riječ o izgradnji mosta. Naravno, struka je morala kazati svoje, ali budući da je izgradnja mosta vezana i za Neum nismo zadovoljni rješenjem koje se nudi i mislim kako to nisu rješenja. Imamo vrlo jasan stav oko prolaska kroz Neum i oko izgradnje mosta”, zaključio je Čović.

Govoreći o današnjem sastanku Karamarko je kazao kako je dva HDZ-a, i onaj u Hrvatskoj i onaj u BiH moraju maksimalno surađivati: “Mi smo srodne stranke, narodnjačke, ono što se tiče HDZ-a RH je na neki način skrb i interes za sve ono što se događa u BiH, za sve ono što zovemo borba za prava hrvatskog naroda u BiH, za njegovu punu konstitutivnost, jer mi nismo ovdje manjina, mi smo ovdje konstitutivni narod i znamo kako tešku borbu naša sestrinska stranka vodi kako bi se to realiziralo”, kazao je Karamarko.

Na pitanje kakav je stav HDZ-a o prometnoj povezanosti juga Hrvatske sa ostatkom zemlje, rekao je:
”Most je nužnost. Sve druge kombinacije i mogućnosti nisu ozbiljne. Nama je pitanje diskontinuiteta hrvatskog teritorija veoma ozbiljno strateško pitanje, uz sve gospodarske probleme koje imamo. Ne mogu stanovnici južno od Neuma, pa sve do Dubrovnika, putovati kroz svoju domovinu s putovnicom u džepu. Oni su na taj način građani drugog reda. Zamislite situaciju kad Hrvatska uđe u EU. Hrvat koji živi u Metkoviću, Dubrovniku, Splitu ili Imotskom, moći će lakše doći, primjerice, do Hamburga nego što će Hrvat iz Dubrovnika moći doći do Opuzena, Metkovića itd.“

Na upit kakav je njegov stav kada je riječ o ujedinjenju dva HDZ-a u BiH, Karamarko je istaknuo kako HDZ RH želi surađivati s obje stranke.
“Kada je riječ o razjedinjenosti moja je želja da dva HDZ-a nisu razjedinjena. Hoće li biti kakvih pomaka ili smjerova prema ujedinjenju to odlučuju članovi tih stranki i mi se u to ne želimo petljati, ali takvim procesima bi dali podršku. Nas zanima interes hrvatskog naroda u BiH i tu ćemo čvrsto stati iza svih procesa koji će učiniti da standard i prava hrvatskog naroda budu što veći”

Sastanak je završio u pozitivnom predznaku, jedino pitanje koje je ostalo „u zraku“ na koje se nisu uspjeli dogovoriti je: „Jesu li HDZ BiH i HDZ Hrvatske, sestrinske ili bratske stranke“. Nova suradnje je počela, uspješno!

Anđelko Maslać

{rokbox album=|covic2012| title=|Čović i Karamarko u Neumu| thumbcount=|11|}images/vijesti/2012/covic_karamarko/*{/rokbox}