Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Načelnik dr. Živko Matuško i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Vinko Sentić s izaslanstvom, bili u posjeti Miljevcima

Načelnik dr. Živko Matuško i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Vinko Sentić s izaslanstvom, bili u posjeti MiljevcimaProšla je puna 21 godina od formiranja legendarne 113. šibenske brigade Hrvatske vojske, zasigurno jedne od važnijih vojnih formacija tijekom Domovinskog rata na koju Šibenčani itekako imaju razloga biti ponosni. Prostor ograničen rijekom Čikolom sa sjeveroistoka i rijekom Krkom sa sjeverozapada, oduvijek je krasilo rad, poštenje i domoljublje. Razne vojske i vlasti, kroz povijest  a i u domovinskom ratu, uzimali su živote ovom stanovništvu ali domoljublje i hrvatstvo nisu im nikad mogli uzeti. Razna životna događanja, bivše i sadašnje države nisu mimoišla ove vrijedne ljude.

U proljeće 1991. godine kad se uvelike osjetio miris baruta na širem području Drniša i Šibenika, do tada mirni i radišni Miljevčani uvidjeli su da se sprema rat. Jedan broj mladih ljudi prijavio se odmah za obranu svog teritorija, svog doma.

Kad se 1991. godine formirala 113. brigada HV, mnogi su odmah pristupili u brigadu, i bez puno razmišljanja pošli braniti svoj prostor! Osim raznih terena koje su branili,  113. brigada dobila je zadaću da brani smjer Stolac-Neum gdje je prijetila opasnost presjecanja Hrvatske i prodor Nevesinjskog korpusa u Metković, Ploče i Neum.

Na području Neuma, Neumske općine, Stolovi su bili jedno od najtežih ratišta Domovinskog rata. Postrojbe šibenske brigade uspješno su ga obranile, a time spriječile i napredovanje srpskog agresora prema Metkoviću i Opuzenu. Ujedno, to je ostalo i jedino neokupirano područje na južnoj obali Neretve prema Dubrovniku. Ovi hrabri branitelji, ne samo da su obranili Stolove, već su uspjeli i potisnuti neprijatelja 10 kilometara u dubinu prema Popovom polju. U tim akcijama za Stolove, četvorica pripadnika 113. brigade položili su život na oltar Domovine – Stjepan Antunović, Ante Ivas, Vid Hunjak i Boško Begonja.

Njima u čast i 20 godina od akcije Stolovi, oko 200 hrvatskih ratnika, pripadnika legendarne 113. brigade i ostalih vojnih formacija iz šibenskog područja, sudjelovali su u nedjelju 13. svibnja, na  obilježavanju 20. godišnjice uspješne obrane Stolova, pograničnog područja Hrvatske i Hercegovine na nekadašnjem Južnom bojištu. Za ove Hrvatske vitezove, služena je misa zadušnica u Svetištu Krljice Mira u Hrasnu, točno na dan proslave Kraljice mira u ovom svetištu, koje je smješteno nedaleko od Stolova. Jer upravo su postrojbe 113. brigade, uz pripadnike  72. bojne Vojne policije Šibenik i 142. brigade tijekom mjeseca travnja i svibnja 1992. godine odigrale najznačajniju ulogu u obrani ovog područja.

Na proslavu oslobađanja Miljevaca (Šibensko zaleđe) pozvani su i predstavnici Općine Neum i udruge proizašle iz rata s neumskog područja. U čast poginulim braniteljima iz 113. Šibenske brigade, koji su svoje mlade živote ostavili u obrani naših terena, načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, sa svojim suradnicima i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Vinko Sentić i neki od vijećnika Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, nazočili su svečanoj proslavi oslobađanja Šibenskog zaleđa, Miljevaca i Miljevačkog dijela. Ovim posjetom, odana je počast poginulim braniteljima, uzvraćen posjet, produbilo se prijateljstvo, i stvorila se nova poznanstva ali što je najvažnije održao se i održava se kontakt s ljudima koji su u ratu uz naše ljude stali rame uz rame i branili naše područje.

Anđelko Maslać

{rokbox album=|miljevci2012| title=|Načelnik dr. Živko Matuško i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Vinko Sentić s izaslanstvom, bili u posjeti Miljevcima| thumbcount=|15|}images/vijesti/2012/miljevci/*{/rokbox}


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/infoneum/public_html/neum.ba/wp-includes/functions.php on line 4757