Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ministar Jović posjetio Općinu Neum

Ministar Jović posjetio Općinu NeumDonko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a sa svojim suradnicima, posjetio je općinu Neum. Radni sastanak je održan u prostorijama Općine Neum, i na samom početku, ministra, kao i njegove suradnike pozdravio je načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, u svoje, a i u ime svojih pomoćnika, koji su nazočili ovome sastanku.

Ovdje se prvenstveno radilo o  redovitom, planiranom posjetu na kojemu su obavljeni razgovori o svim otvorenim pitanjima koja su usko  vezana za spomenuto Ministarstvo i Općinu Neum.

Ministar Jović upoznao je nazočne s radom Ministarstva na čijem je čelu, programima i projektima koje planira realizirati u svome mandatu, također je  posebno istaknuo, koje se sve provode aktivnosti na izradi zakona iz nadležnosti Ministarstva. Između ostalog, Ministar Jović je naglasio da je za rad Ministarstva  vrlo važna, dobra suradnja s općinama Županije, i ma koliko ona bila dobra sada, uvijek može biti i bolja.

Na sastanku se govorilo o  poljoprivredi i poticajima u poljoprivredi. U poljoprivredu s potporama trebaju se uključiti i općine kroz svoje proračune, nekim određenim dijelom i to bi bilo uz potporu županijskog proračuna, naravno i federalnog, da bi poljoprivredni proizvođači mogli očekivati da će dobivati tu pomoć u kontinuitetu. Govorilo se mogućnosti formiranja zadruga, koje bi pomogle poljoprivrednicima u ostvarivanju poticaja, o problemima plasiranja tih proizvoda.  Bilo je govora i o vodoprivredi, vodnim naknadama. Uglavnom se zna da se od sredstava prikupljenih od vodne naknade, prikupe sredstva, iz kojih je moguće financirati vodoopskrbne i  kanalizacijske sustave. Tako da će ove godine općina Neum dobiti sredstva za održavanje vodovodnog sustava i jedan dio za kanalizacijski sustav. Ovaj program bi trebao biti uskoro usvojen na Vladi, i onda kreće u realizaciju. Također, na ovom radnom sastanku se govorilo i o veterinarstvu i  o šumarstvu. Šumarstvo se nametnulo kao tema sastanka iz razloga što nema određenog i preciziranog zakona na razini Federacije, ali i Županije, što opterećuje i manje lokalne zajednice,  opterećuje cijelu Federaciju BiH. Neum je jedan od rijetkih gradova koji nema svoju veterinarsku stanicu, pa je ministar Jović rekao da bi se trebalo nešto uraditi i po tome pitanju. 

Od sedmog mjeseca iduće godine Hrvatska ulazi u EU i onaj prvi front koji će biti najviše pogođen  je sigurno sektor poljoprivrede. Jedini način kako možemo podići konkurentnost svojih poljoprivrednih proizvoda, konkretno u ovoj županiji, jest,  u pravom smislu razviti poticajnu politiku. To nam  je jedini prostor i jedina oblast na koju još uvijek možemo slobodno djelovati kako bi podigli konkurentnost i kako bi odgovorili poljoprivredi Europske unije. Svi ostali načini su mnogo kompliciraniji i mnogo su nam više ruke vezane nego u pitanju poticajne politike, rekao je na kraju ministar Jović.

Bez obzira na sve, suradnja između općina i županije se treba podići na veći nivo, veća i bolja suradnja, više radnih sastanaka, više razgovora o problemima i rješavanje problema,  a sve s ciljem bolje informiranosti građana, složili su se na kraju načelnik Matuško i ministar Jović, te obećali bolju i uspješniju suradnju.

{rokbox album=|jovic2012| title=|Ministar Jović posjetio Općinu Neum| thumbcount=|7|}images/vijesti/2012/zmpsv/*{/rokbox}