Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

U Neumu održan simpozij „Stradanja Hrvata tijekom i poslije II. Svjetskog rata“

U Neumu održan simpozij „Stradanja Hrvata tijekom i poslije II. Svjetskog rata“Stradanja Hrvata tijekom i poslije II. Svjetskog rata, tema je održanog simpozija, kojeg su organizirali Općina Neum i Općinsko povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta nastalih tijekom II. Svjetskog rata i poraća. Sve u sklopu svojih stalnih aktivnosti, a u suradnji s Udrugom Vječni Spomen – Memento, priređen je simpozij 15. travnja koji se održao u dvorani župne crkve u Neumu.

Tema ovog simpozija bila je zanimljiva i dobro posjećena, s tim što se znalo da su izlagači renomirani istraživači, pisci, možemo reći i zaljubljenici u povijest, a posebno povijest ovog našeg kraja i naroda.
Prvu temu prof. Željko Raguž je iznio u kratkim crtama i prezentirao svoje izlaganje na temu, „Stradanje Hrvata iz Hercegovine u II. Svjetskom ratu i u poraću s posebnim osvrtom na 663 biskupa, svećenika , redovnika, laika i časnih sestara“.
Drugi izlagač bio je prof. dr. Branimir Lukšić, koji je izlagao na temu: „Hrvatski križni put (1945. godina) i britanska uloga u njemu“.  
U svojim izlaganjima, cjenjeni predavači pozdravili su sve nazočne, a u dvorani je bilo dosta zainteresiranih. Osobito su pozdravili đake i studente, prof. dr. Lukšić, predavao je i na Sveučilištu u Mostaru, gdje je proveo 20 godina među studentima.“ Mladi su naša budućnost, i uvijek su mi bili pri srcu“, rekao je prof. Lukšić. Svoje izlaganje prof. Lukšić, barem jedan dio istraživanja, uzeo je iz svoje knjige „Nedovršena Hrvatska“. Istraživanja iz knjige su ograničena na Hrvatsku, ali profesor je došao i do podataka iz BiH.
Zanimljiva izlaganja, završena su zahvalom izlagačima, svima koji su nazočili ovom vrijednom izlaganju, vrijednih ljudi, profesora i znanstvenika. Na kraju, uz dogovor, prof. Lukšić će u okviru nadolazećeg kulturnog ljeta u Neumu,  predstaviti svoju novu knjigu „Nedovršena Hrvatska“.

{rokbox album=|simpozij2012| title=|U Neumu održan simpozij „Stradanja Hrvata tijekom i poslije II. Svjetskog rata“| thumbcount=|8|}images/vijesti/2012/simpozijneum/*{/rokbox}