Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

UPRAVLJANJE ENERGIJOM U OPĆINAMA – JAČANJE KAPACITETA OPĆINSKIH SLUŽBENIKA

UPRAVLJANJE ENERGIJOM U OPĆINAMA – JAČANJE KAPACITETA OPĆINSKIH SLUŽBENIKANovo izdanje DELTER treninga, koje se bavi jačanjem kapaciteta općinskih službenika u cilju poboljšanja mjera energetske efikasnosti unutar općina, počelo je 7. ožujka 2012. godine. Ovogodišnji prvi trening održan je u sunčanoj Hercegovini, u bezvremenom mjestu zvanom Etno selo Herceg, koje je sagrađeno uz dosta umijeća kako bi se revitalizirala autentičnost hercegovačkih kuća, te njihova etnografska, povijesna i građevinska vrijednost.

Posebna pozornost posvećena je očuvanju izvornog izgleda, a cijelo selo je izgrađeno s poštivanjem prirodnog okruženja, što je ujedno i jedan od glavnih razloga zašto smo izabrali upravo ovu lokaciju za početak novih izdanja DELTER treninga.

I ovog puta eksperti predavači iz oblasti energetske efikasnosti i voditelji treninga ispred DELTER-a bili su Oliver Spätgens i Davor Sušić, a gradovi koji su sudjelovali na prvom ovogodišnjem treningu su: Jajce, Neum, Pale, Trebinje, Višegrad i Vitez.

Ovog puta fokus je bio na tehničkim aspektima mjera poboljšanja energetske efikasnosti, te pravnom okviru, koji transponiranjem EU direktiva naglašava ulogu javnog sektora. Glavni cilj treninga jeste poboljšanje kapaciteta općina, kako bi se realizirali energetski efikasni projekti.

Napomena:

DELTER projekat je finansiran od strane Evropske Unije s ciljem osiguranja podrške Bosni i Hercegovini u ispunjavanju zahtjeva iz Ugovora o energetskoj zajednici JIE, sa fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Ovaj projekat sadrži četiri komponente:

1: Demonstracijski projekti;

2: Trening (jačanje kapaciteta);

3: Edukacija javnosti;

4: Pravni okvir Svi treninzi se financiraju iz projekta i samim tim od strane Europske unije.

Od kraja lipnja, do kraja srpnja tekuće godine, 25 općina iz oba entiteta i Brčko distrikta imali su priliku aplicirati za male demonstracijske projekte. Devet općina je uspješno ispunilo uvjete natječaja, te će iste dobiti punu tehničku podršku pri realizaciji projekata energetske efikasnosti u okviru prve komponente Delter projekta. Ipak, svih 25 općina koje su aplicirale, pozvane su sudjelovati u DELTER treninzima.

DELTER treninzi imaju dvije različite ciljne grupe na razini općina. Prva ciljna grupa obuhvaća općinsko osoblje iz različitih odjela. Riječ je o stalno zaposlenima, koji mogu biti uključeni u multidisciplinarne teme kao što je „Upravljanje energijom u općinama“. Druga ciljna skupina su osobe koje donose odluke u općinama, koje su uključene u osmišljavanje srednjih i dugoročnih ekonomskih, socijalnih, te ekoloških smjernica razvoja. Cilj Delter-a je podrška, te osposobljavanje općine za apliciranje sredstava neovisnih od zvaničnog proračuna. Tijekom ožujka mjeseca DELTER nastavlja sa svojim aktivnostima putem treninga za sljedeće dvije trening grupe. Vidimo se uskoro u Bihaću i u Bijeljini.

Ispred DELTER team-a
Amila Saleš

{rokbox album=|delter2012| title=|Upravljanje energijom u općinama–jačanje kapaciteta općinskih službenika| thumbcount=|8|}images/vijesti/2012/delter1/*{/rokbox}