Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Završena izgradnja vodovoda za naselje Kamenice

Završena izgradnja vodovoda za naselje KameniceIako je sredina zime, u Neumu, jedinom bh. gradiću na moru, i u ovim zimskim danima neki se projekti privode kraju. To je svakako još jedan dokaz, da se u ovom gradu radi kroz čitavu godinu, a ne samo u ljetnim mjesecima kako većina misli. Tako je dana 17.01.2012.godine održan tehnički prijem vodovodne mreže za naselje Kamenice, odnosno vodovod „Neum – Jazine – Kamenice“ u dužini od 1580 metara, sa pratećom hidrostanicom.

Radovi su izvedeni sukladno važećoj projektnoj dokumentaciji i standardima od strane izvođača radova „Amitea“ d.o.o. Mostar, tako da Povjerenstvo za tehnički prijem nije naišlo ni na jednu ozbiljnu pogrešku na okončanom projektu. Stanovnici naselja Kamenice u Neumu u kratkom roku mogu očekivati priključke svojih objekata na vodovodnu mrežu. Ukupna vrijednost radova na ovom projektu iznosila je oko 196 tisuća KM, od čega je oko 128 tisuća KM financirala Fondacija za održivi razvitak „Odraz“ Sarajevo, zatim 50 tisuća KM Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ Mostar te oko 18 tisuća KM Općina Neum.

Također, u protekloj 2011.godini je izvršena sanacija dijela regionalnog vodovoda Gabela – Svitava – Neum, također sredstvima navedenog županijskog ministarstva u iznosu od 300 tisuća KM. Inače, ovaj vodoopskrbni sustav je dužine 42 km, a proteže se od od izvora u Gabeli (općina Čapljina) do Neuma, a vodom opskrbljuje ne samo općinu Neum nego i dijelove općine Čapljina, općinu Ravno Ravnog, kao i diijelove općine Dubrovačko primorje u RH. S obzirom da je to stari i dotrajali vodovod sa gubicima vode većim od 70 % neizbježna je njegova kompletna sanacija, koja se svake godine vrši u granicama dobivenih sredstava.

Zbog značaja vodoopskrbnih projekata za općinu Neum, Općina Neum će i dalje tražiti donatorska sredstva od drugih razina vlasti, te na temelju dobivenih sredstava ići u ovakve i slične projekte vodoopskrbe svojih naselja, rekao je načelnik Općine Neum, dr.med. Živko Matuško.

Isti dan, je u mjestu Gornje Hrasno, općina Neum izvršen također tehnički prijem, kao i primopredaja ključeva za tri obnovljena stambena objekta povratnika, srpske nacionalnosti. Sanacija i rekonstrukcija ovih objekata koštala je oko 82 tisuće KM, a financiranje je vršeno od strane Fonda za povratak BiH Sarajevo. Izvoditelj radova je bila tvrtka „Bišina“ d.o.o. Mostar, dok je Općine Neum vršila sve administrativne poslove i aktivnosti oko natječajne procedure. Monitoring je vršilo Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe BiH Sarajevo.

{rokbox album=|kamenice2012| title=|Završena izgradnja vodovoda za naselje Kamenice| thumbcount=|11|}images/vijesti/2012/kamenice/*{/rokbox}